Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей потвърдиха ангажимента си към НАТО след разговори в Белия дом, предаде Би Би Си.

Мей подчерта „100-процентовата подкрепа” на Тръмп за Алианса въпреки последните му коментари, че това е напълно остарял съюз.

И двамата лидери обявиха, че ще работят за засилване на търговските отношения.

Снимка: Reuters

Тереза Мей съобщи още, че Тръмп е приел покана от британската кралица Елизабет Втора за държавно посещение във Великобритания по-късно тази година.

Запитан за насрочения телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, Тръмп отхвърли предположенията, че може да отмени санкциите на САЩ срещу Кремъл. „Твърде е рано да се говори за това”, заяви той по време на пресконференцията.

Тереза Мей пък напълно подкрепи позицията на ЕС за санкции срещу Русия.

„Ясно показахме, че искаме да видим напълно приложено споразумението от Минск”, каза тя, като допълни, че санкциите ще продължат, докато това не бъде постигнато.

Тръмп заяви още, че имайки предвид опита си като бизнесмен, работата с Европа е "много, много трудна" и "много лошо преживяване", докато с Великобритания нещата вървят много по-гладко. Затова по думите му излизането на Великобритания от ЕС ще бъде нещо "фантастично" за Обединеното кралство.

Снимка: Reuters

Тръмп каза, че очаква да работи добре с Мей, защото и двамата се чувстват добре, когато общуват с други хора, и добави шеговито: "Не съм толкова нахален, колкото може би си мислите".

Тръмп заяви още, че ще се довери на съветите на новия министър на отбраната Джеймс Матис по въпроса за използването на изтезания. Той повтори, че според личното му мнение изтезанията дават резултат, но заяви, че не би разпоредил използването на жестоки методи за разпит, позовавайки се на несъгласието с това на Матис.

Матис, бивш генерал от Корпуса на морската пехота, силно се противопоставя на използването на изтезания срещу затворници, докато Тръмп го подкрепяше както като кандидат за президент, така и откакто спечели изборите. Американският президент припомни позицията на Матис по въпроса, като заяви, че той е високоуважаван експерт. "Затова ще му се доверя", каза Тръмп.

Британският премиер Тереза Мей е първият световен лидер, с когото Доналд Тръмп се срещна в Белия дом. Двамата се снимаха пред портрета на Джордж Вашингтон и бюста на Чърчил, който новият президент върна в Овалния кабинет.

След срещата с нея Тръмп обяви, че е издал указ, предвиждащ засилен контрол по границите, за да не бъдат допускани "радикални ислямски терористи" на територията на САЩ, предаде Франс прес. "Въвеждам нови мерки за контрол, които да държат вън от САЩ радикалните ислямски терористи. Не ги искаме тук", каза Тръмп в Пентагона по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия министър на отбраната Джеймс Матис.