Американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя „напълно едностранчивата сделка с Куба“, сключена при управлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, и възобновява някои ограничения върху пътуването и търговията с карибската държава, предадоха световните агенции.

Държавният глава представи новата си политика към Куба в реч в Маями, в която заяви, че Хавана си е осигурила твърде много отстъпки от САЩ съгласно постигнатата от Обама „ужасна и погрешна сделка“, но „сега тези дни приключиха“.

Тръмп заяви, че наказателните мерки срещу Куба ще останат в сила, докато кубинските власти освободят политическите затворници, спрат да малтретират дисидентите и започнат да зачитат свободата на изразяване.

„Повече няма да мълчим пред комунистическото потисничество – заяви Тръмп. – Америка отхвърля потисниците на кубинския народ“.

Той все пак оставя в сила много от промените, направени от Обама – отворените отново посолства на Куба във Вашингтон и на САЩ в Хавана ще продължат да действат, американските авиокомпании и круизни кораби ще продължат да извършват курсове до Куба.

Снимка: Reuters

Отделните пътувания на американци до Острова на свободата, позволени от Обама за първи път от десетилетия, обаче ще бъдат отново забранени.

Новата политика на Тръмп също така има за цел да спре финансирането от САЩ за кубинската армия и разузнаване. „Не искаме американските долари да подсилват военен монопол, който експлоатира и малтретира гражданите на Куба“, заяви президентът.

Той призова Куба да преговаря за ново споразумение със САЩ, „което по-добре да отговаря на интересите както на нейния народ, така и на нашия народ, а също на натурализираните в САЩ кубинци“.

Тръмп също така обвини кубинското правителство, че предоставя оръжия на Северна Корея и съдейства за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела.

Хавана осъди новите мерки като пречка за двустранните отношения, но каза, че остава готова да продължи „уважителния диалог и сътрудничеството в областите от взаимен интерес“, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Комунистическото правителство на Куба каза в изявление, прочетено във вечерните новини, че Тръмп прибягва до „принудителните методи от миналото“, които вредят на кубинския народ и възпрепятстват икономическото развитие, но няма да отслабят революцията.

Куба няма „да склони на отстъпки, подронващи нейния суверенитет и независимост“, се казва още в позицията на кабинета.

„През последните десетилетия всяка нова администрация в САЩ отменя принципни външнополитически решения на предходната. Единственото предсказуемо качество на американската външна политика отдавна е станала нейната пълна непредсказуемост. Не, има още нещо – вечната намеса във вътрешните работи на суверенни страни“, коментира във „Фейсбук“ говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.