Американският президент Доналд Тръмп огласи носителите на своите „награди за фалшиви новини”. Той публикува в любимото си средство за комуникация – „Туитър”, линк към списъка с „наградените”, който беше публикуван в блог частта на сайта на Републиканската партия.

В него са включени 11 публикации и материали, съдържащи невярна информация за Тръмп. Интересът към списъка с „лауреатите” беше толкова голям, че минути след поста на Тръмп в „Туитър”, сайтът на републиканците блокира.

Сред отличените се откроява името на носителя на Нобелова награда за икономика и автор на статии за "Ню Йорк таймс" Пол Кругман. За него се отбелязва, че е прогнозирал крах на американската икономика след избора на Тръмп, но днес тя се намира в много добро състояние.

Публикации за контакти между Тръмп и Кремъл, твърдения, че първата дама на Полша не е искала да се ръкува с американския президент. Разкрития, че държавният глава е имал достъп до документи от "Уикилийкс". Това е само част от списъка, предизвикал истински фурор в интернет и пореден епизод от войната на Тръмп с медиите.

„Фалшивите медии се опитват да заглушат гласовете ни, но ние няма да им позволим. Хората знаят истината. Фалшивите медии се опитаха да ни спрат, но сега аз съм президент, а те не са”, заяви Доналд Тръмп.

Няколко часа по-рано двама сенатори от собствения му лагер обаче разкритикуваха остро непрестанните негови нападки срещу медиите.

„2017-та беше година на настървена пристрастност, на непочтено медийно отразяване и на безсрамни фалшиви новини. Проучванията показаха, че над 90% от информацията за президента Тръмп в медиите е негативна”, се казва във встъплението към списъка, включващ телевизия Си Ен Ен, в. „Ню Йорк таймс” и „Вашингтон пост” – обичайни мишени на милиардера.

В списъка фигурират също телевизия Ей Би Си, сп. „Тайм” и „Нюзуик”.

Материали на телевизия Си Ен Ен заемат четири от единадесетте места в списъка на Тръмп.

Веднага след публикуването на списъка, Тръмп написа в „Туитър” второ, по-положително послание: „Като изключим изопаченото и непочтено медийно отразяване, има и много чудесни журналисти, които уважавам, и много ДОБРИ НОВИНИ, с които американците могат да се гордеят!”