Доналд Тръмп е изправен пред наказателно разследване във връзка с работата с класифицирани документи, след като е напуснал Вашингтон, съобщават американски медии. Бившият американски президент е бил уведомен за това, което означава, че скоро може да му бъдат повдигнати обвинения, пише Би Би Си.

Ако се случи, това ще бъде второто обвинение срещу Тръмп, който отново води президентска кампания. Подробностите за документите, които може да са били негово притежание, остават неясни.

От миналата година прокурорите разследват прехвърлянето на досиета в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида. През август имотът на брега на морето беше претърсен и бяха иззети 11 000 документа, включително около 100 - класифицирани. Някои от тях са били обозначени като строго секретни.

В интервю в сряда Доналд Тръмп отрече да му е било казано, че е изправен пред обвинение заради работата му с документите. Вечерта американски медии съобщиха, че той е бил уведомен с писмо, че е обект на криминално разследване. Изданията заявиха, че този ход е сигнал, че обвиненията може да бъдат повдигнати скоро, но и че е възможно да не се стигне до обвинение.

Бившият президент на САЩ последователно отрича да е извършил нарушение и критикува разследването на Министерството на правосъдието като „политически мотивирано“ и „лов на вещици“.