Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп избра губернаторката на щата Южна Каролина Ники Хейли за посланик на Съединените щати в ООН, заяви днес преходният му екип.

„Губернатор Хейли се е доказала като човек, който може да обединява хората, независимо от техния произход или партийна принадлежност, за да постига напредък по важни политики за подобряването на своя щат и нашата страна”, коментира Тръмп в изявлението, с което обяви нейното назначение. Според него тя би била „вликолепен лидер”, който да представя САЩ на световната сцена.

44-годишната републиканка е дъщеря на индийски имигранти и е виден застъпник за толерантност. Именно заради това тя изявено критикуваше Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания заради острите му изказвания по въпроса за незаконните имигранти.

Губернаторката няма голям опит във външната политика. Опитът ѝ включва преговори с международни компании, които искат да развиват дейност в Южна Каролина, твърдят американски медии. Като губернатор тя е ръководила няколко търговски мисии в чужбина.

Хейли заяви, че приема да бъде посланик на САЩ в ООН при управлението на Тръмп, но ще остане губернатор на Южна Каролина, докато кандидатурата ѝ бъде одобрена от американския Сенат.