Американският президент Доналд Тръмп обвини Европейския съюз, че не се отнася добре със Съединените щати в областта на търговията. Така той мотивира решението си да наложи високи мита върху вноса на европейски метали и автомобили.

„Те правят практически невъзможно за нас да правим бизнес с тях и въпреки това пращат колите си и всичко останало в Съединените щати. Да правят каквото искат, но ако го направят, ние ще въведем високо мито от 25% върху колите им и, повярвайте, няма да продължат с това още дълго“, заяви Тръмп.

Миналата седмица той изненадващо обяви намерението си да наложи мита от 25% върху стоманата и 10% върху алуминия, внасяни в САЩ, за да защити местната металургия.

ЕС отговори, че отдавна се готви за такава ситуация и добави, че Съюзът е готов да вземе защитни мерки за европейския пазар на стоманата, а освен това ще се стреми да реши спора в Световната търговска организация.

Тръмп отвърна, че може да обложи и вноса на европейски автомобили.

Автомобилната търговия между Евросъюза и Съединените щати възлиза на около 10 на сто от общия им търговски обмен, показват данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили.

В отговор ЕС заяви, че подготвя ответни мерки за вносни американски продукти като мотоциклетите „Харли Дейвидсън“, дънките „Ливайс“ и бърбъна.