45-ият президент на Съединените щати, човекът, който ще управлява една от най-богатите държави в следващите пет години, е Доналд Тръмп.

Към момента официално той е спечелил 289 електорални единици, при нужни 270, за да заеме поста. Основният му претендент Хилари Клинтън се е преборила за 218 електорални единици.

Тя обаче е спечелила народния вот.

Същият обрат имаше преди 16 години, когато Буш победи демократа Ал Гор, въпреки че получи по-малко гласове от него.

Президентската институция винаги е била символ на идеалите, които изповядва американското общество. След вчерашния вот на мястото на интелектуалеца, социален работник, доброволец от южните квартали на Чикаго и пръв цветнокож главен редактор на престижното издание „Харварт лоу ревю“ – Барак Обама, ще дойде неговият абсолютен антипод – самоувереният наследник на мултимилионна компания, превърнал името си в търговска марка и символ на безпардонността, обвита в луксозна опаковка, коментира специалният пратеник на bTV Иван Георгиев.

След бурна предизборна кампания, пълна с взаимни нападки, обвинения и компромати, Доналд Тръмп прие победата с призив за единство.

„Сега е време Америка да превърже раните на разделението. Трябва да се обединим. На всички републиканци, демократи и независими в цялата страна казвам: „Време е да се обединим като сплотен народ“. Обещавам на гражданите на тази страна, че ще бъда президент на всички американци“, каза Тръмп в първата си реч след избирането.

Заедно ще изградим наново страната си и ще възобновим американската мечта, зарече се милиардерът.

„През целия си живот в бизнеса съм търсил ценен потенциал в проекти и хора по целия свят. Сега искам да направя същото и за страната си. Всеки американец ще има възможност да развие пълния си потенциал“, каза той.

Новоизбраният президент обеща също да поддържа честни отношения с всички страни, които имат желанието да се разбират добре със САЩ.

Речта на Тръмп прозвуча доста по-меко в сравнение с предизборната му реторика, но не е известно дали ще изпълни крайните мерки, които предвижда по отношение на икономиката, имиграцията и международните отношения на страната си.

Той обещаваше да се справи радикално с нелегалната имиграция, като построи стена по границата с Мексико и затегне драстично приема на имигранти, особено от страни, смятани за люлка на тероризма. Обеща да премахне социалните придобивки, закани се да преразгледа международните търговски споразумения и заяви, че няма да подпише Парижкото споразумение за климата (САЩ се присъединиха официално към споразумението в началото на септември).

Що се отнася до Хилари Клинтън – това е вторият ѝ неуспешен опит да стане президент.

След обявяването на предварителните резултати тя се обади на Тръмп, за да го поздрави за победата и така призна поражението си.

Днес на пресконференция тя каза, че се надява той да бъде успешен президент за всички американци и му е предложила да работят заедно.

Загубата беше приета тежко от симпатизантите на Клинтън, разказа специалният пратеник на bTV Теодора Трифонова.

„Тя свърши страхотна работа и все още не е приключила. Благодаря ви, че продължавате да я подкрепяте. Тя винаги е била с вас. Ние ще се върнем“, заяви председателят на щаба Джон Подеста.

Много от симпатизантите на Клинтън в страната не можеха да повярват на резултата. Гневни думи отправиха и холивудските звезди в социалните мрежи.

Във Вашингтон много млади хора изразиха разочарованието си пред Белия дом. По улиците на различни американски градове последваха протести.

Много от политическите анализатори също не могат да приемат новината. Според тях причината за загубата на Клитнън е скандалът с нейните имейли и разследването на ФБР в последната седмица преди вота.