Краен, импулсивен, без политически опит –в началото Доналд Тръмп нямаше необходимите качества, за да претендира да влезе в Белия дом. Но със своята неизчерпаема енергия и своето свръхголямо его 70-годишният републиканец милиардер опроверга всички прогнози на тези избори, заприличали на политическо земетресение.

През януари той ще положи клетва като 45-ия президент на САЩ – първата икономическа и военна сила в света.

Той беше обещал за вторник „брекзит от трета степен” и избирателите му го осигуриха, с което потопиха Америка и света в несигурност.

Чрез изказвания, провокиращи интереса, в които той залагаше на неудовлетвореността и на притесненията на белите американци, оставени на произвола на съдбата от глобализацията, Тръмп се превърна в надежда за промяна за милиони от тях.

И всичко това взриви Републиканската партия, която трудно разбираше избирателите си и която не беше способна да даде отпор на популисткото торнадо, породено от Тръмп. Повече от който и да е от влиятелните фигури в нея Тръмп съумя да привлече раздразнението и гнева на част от американския народ, на базата на която той изгради победата си.

Преди да се впусне в предизборната кампания през юни 2015 г., Тръмп беше известен преди всичко заради огромното си богатство, небостъргачите, голф игрищата и казината, носещи неговото име, заради разводите, превърнали се във водеща тема за таблоидите, също така като водещ и звезда на риалити програмата „Стажантът”.

Всичко това превърна Тръмп в познато лице за американските домакинства.

Снимка: Reuters

Но той се оказа преди всичко впечатляващо издръжлив политик, невероятен популист, обещаващ да върне на Америка нейното величие, както и работните места, изнесени в Китай и Мексико.

Последните му предизборни думи, изречени в понеделник, изобличаваха традиционните структури на властта и „политическия елит, който изпива кръвта на нашата страна”. Той обеща, че Америка ще бъде негов приоритет.

Тръмп се осмелява да казва всичко, често пъти говори инстинктивно, отколкото премислено, удря там, където боли. Той говори за „една фалшифицирана система”, за „корумпирани” политически представители, за медии, които „тровят съзнанието на американците”.

Тръмп има прости решения на всички сложни проблеми, той иска да построи стена на границата с Мексико, която да бъде финансирана от Мексико, за да спре незаконната имиграция. Той говори за експулсиране от САЩ на 11-те милиона незаконни имигранти. Той иска предоговаряне на международните търговски споразумения, като така скъсва с позицията на една партия, подкрепяща свободната търговия.

Срещу тероризма той иска да забрани влизането в САЩ на всички имигранти от рискови страни, след като преди това беше казал, че ще откаже достъп на всички мюсюлмани.

Тръмп е арогантен, харизматичен, рязък и понякога забавен. И въпреки че си противоречеше, и въпреки че по време на трите кандидатпрезидентски дебата показа, че не е много запознат със същината на обсъжданите въпроси, неговите поддръжници искаха да му вярват.

Още повече че Тръмп, който похарчи над 50 млн. долара за кампанията си, им се струва неподатлив на корупция пред Хилари Клинтън, близка до „Уолстрийт” и често пъти мразена заради това. Тръмп я нарече „мошеничката Хилари”.

По време на кампанията Тръмп обиди жените, мюсюлманите, латиноамериканското население на САЩ и си спечели гнева на цветнокожите.

Но у Тръмп има и нещо, свързано с бляновете – неговият луксозен начин на живот, неговото бляскаво семейство – съпругата му Мелания, 46-годишна бивша манекенка, която отглежда сина им, 10-годишния Барън далеч от светлините на прожекторите. Неговите по-големи деца – Иванка, Доналд-младши, Ерик и Тифани винаги бяха до него по време на кампанията му.

Снимка: Reuters

Тръмп живее в триетажен мезонет, наподобяващ на мини Версайски дворец, на върха на неговия небостъргач в Ню Йорк - кулата „Тръмп”. Той пътува с частния си „Боинг 757”, който използва често за фон на неговите митинги.

С причудлива руса подстрижка, безупречно облечен, той впечатлява и ужасява едновременно.

Когато десетина жени го обвиниха в неуместни сексуални жестове, той ги нарече лъжкини. Почти като по чудо той оцеля през политическата буря, породена от тези обвинения.

Снимка: Reuters

Тръмп не зависим от идеологията. Той беше демократ до 1987 г., а после стана републиканец в периода 1987 – 1999 г., след което беше член на Реформистката партия през периода 1999 г. – 2001 г. После отново беше демократ в периода 2001 г. – 2009 г. и накрая отново стана републиканец.

Роден в Ню Йорк, бързо пратен да учи във военно училище, за да бъде успокоен бурният му темперамент, Тръмп е четвъртото от петте деца на нюйоркски строителен предприемач.След като години наред той учи търговия, Тръмп постъпва на работа в семейната фирма.

Неговият баща му помага в началото с „малък” заем от 1 млн. долара, както твърди самият той.

През 1971 г. Тръмп поема контрола на бащината фирма. Баща му строи жилища за средната класа, а Тръмп предпочита да строи луксозни небостъргачи, хотели, казина и голф клубове, от Манхатън до Мумбай.

Тръмп е фен на кеча и до 2015 г. беше съсобственик на конкурсите за красота „Мис Вселена” и „Мис САЩ”. Той беше водещ риалити шоуто „Стажантът” от 2004 г. до 2015 г.

По време на кариерата си Тръмп заведе или пък срещу него бяха заведени десетки дела, свързани с неговия бизнес.

Снимка: Getty Images

Той отказа да публикува данъчните си декларации – традиция за кандидатите за Белия дом – и призна с половин уста, че не е плащал години наред федерални данъци, след като е декларирал колосални загуби в размер на 916 млн. долара през 1995 г. „Това показва, че съм умен”, коментира Тръмп.

Тръмп има феноменална програма за първите си сто дни, за да даде импулс на промяната.

До вторник никой не вярваше в нея, защото през цялата предизборна кампания с изключение на нейния финал той се показа като изключително недисциплиниран.