Хората с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване са изложени на повишен риск от сериозно заболяване или смърт от COVID-19, информира „Ройтерс“, като се позова на доклад на Изпълнителната агенция на британското министерство на здравеопазването и социалните грижи.

Премиерът Борис Джонсън обеща да се справи с проблема със затлъстяването и сам отслабна, откакто по-рано през годината беше приет в интензивно отделение с COVID-19.

Данните на агенцията “Пъблик Хелт Ингланд” показват, че в сравнение с хората с нормално тегло, за тези с индекс на телесната маса 30-35 рискът от смърт от COVID-19 се повишава с 40%, а за тези с над 40 - с 90 на 100.

Хората с индекс на телесната маса над 30 са класифицирани като затлъстели. От агенцията отбелязват, че почти 63 процента от британците са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване.

"Настоящите доказателства са ясни - наднорменото тегло или затлъстяването ви излагат на повишен риск от сериозно заболяване или смърт от COVID-19, както и от много други животозастрашаващи болести", казва главният експерт по хранене на PHE Алисън Тедстоун.