През изминалата нощ Херсонска, Николаевска и Одеска област са били атакувани с ирански дронове. Целта на атаките е критичната инфраструктура и електропреносната система на Украйна.

Това заяви за bTV Сергей Братчук, говорител на военната администрация на Одеска област. Електричество се осигурява от генератори.

Хората започват да се връщат в населените си места в освободената част на Херсонска област. Специалните пратеници на bTV Стоян Георгиев и Александр Осиченко влязоха в едно от освободените села.

„Аз се завърнах се в селото, когато се освободи Херсон но ток няма, газ няма, водата пуснахме тук една помпа“, обясни Валерий, жител на село Посад Похровске.

Снимка: Редакторски екип

Амфиса Петровна е дошла да зареди телефона си и да вземе храна от центъра на селото, където доброволци спасяват хората от глад.

Снимка: Редакторски екип

„Всички искат да се върнат в своя дом, но 90% от къщите са ударени с бомби. Докарват храна, цимент. Обикновени хора ни помагат.  Доброволци идват при нас - от Одеса, от Днипро, защото нашето село спаси Николаев и Одеса. Не пуснаха нататък тези орки“, обясни Амфиса.

В дома ѝ ток няма, както при всички останали в селото.

„Ето тук долетя ракета град и се взриви. Стената се напука. Ето тук падна. Останаха ми 50 гривни в джоба, с хуманитарна помощ се спасявам. Дърва ми даде съседката. Тук си готвя, тук топля водата. В началото на улицата има един съсед, който има кладенец, така се спасяваме. Дойде руският мир и ми унищожи къщата“, допълни тя.

Снимка: Редакторски екип

„Жалко, че не виждате колко беше хубаво нашето село преди. При нас всичко беше хубаво. Разказвайте на хората какво се случи на нас!“, коментира Вика, жител на Посад Похровске.

В Одеса няма ток от няколко дни, но улиците и заведенията са пълни.