Не мога да съм напълно оптимист, след като знам, че Боян Петров няколко дни вече липсва от лагера, при всички случаи той има някакви проблеми. Това каза за bTV алпинистът Дойчин Василев.

По-рано през деня стана ясно, че алпинистът Боян Петров е в неизвестност от няколко дни. Той е трябвало да изкачи връх Шиша Пангма в Хималаите, но от 3 май не се знае къде се намира и какво е състоянието му. Петров е оставил сателитния си телефон в базовия лагер.

По думите на Дойчин Василев шансовете на Боян Петров са намалени.

„Ако той е в състояние при тази липса на време да слезе, той би го направил. Както бързо се изкачва, така и бързо слиза. След като не е слязъл навреме, значи има някакъв проблем, въпросът е какво се е случило. Да се надяваме все пак да има щастлив край тази история”.

Краят на април, началото на май 1999 г. алпинистите Дойчин Василев и д-р Карина Сълова се отправят към Шиша Пангма. На 1 май те стъпват върху Централния връх на височина 8008 метра. Не успяват да покорят Главният, който е на 8027 метра.

Тогава също имаше лошо време, но то беше в ниските части на върха. Дори и ние бяхме в подобна ситуация изпаднали, да ни мислят за изчезнали, вече 2-3 дена ни нямаше, но се появихме. Така че има шанс Боян да се появи по някое време, ако се оправи горе и условията позволят да слезе”, допълни Василев.

Над 7000 метра хеликоптерите отказват да летят, тъй като не са пригодени за тази височина, няма как хеликоптер да го потърси над 7500 метра, обясни алпинистът.

Според Василев самият връх не е технически труден, но от 7600 метра нагоре изкачването е рисково, защото няма удобен път до върха.

„Трябва или през скалите да се минава, които са трудни. Мнозина алпинисти ги избягват и подсичат гребена, който води към върха отстрани, това пък води до навлизане в опасни райони и няма как да се направи сигурен маршрут, както при някои от другите осемхилядници”, каза Василев.

Той обясни, че на Еверест от 7000 метра нагоре до върха е „трамвайна линия”.

„Парапети има навсякъде, всеки може да се хване за тях и да се спасява. Но тук, особеното при Боян е, че той индивидуално изкачва върха, без колеги около себе си, без да има други, на които да разчита евентуално. Но така е преценил, той на някои от осемхилядниците точно по този начин направи успешно изкачвания.

Тук е заложил вероятно на бързината, защото неговата цел е главно Еверест, не е Шиша Пангма. Той използва това изкачване за климатизация към изкачването за Еверест, това му бяха намеренията", каза още Дойчин Василев.

Той допълни, че Петров е опитен алпинист, добре подготвен в тактическо отношение. „Въпросът е в момента на изкачването на Шиша Пангма каква полза е извлякъл от своя опит и дали не е направил някоя фатална крачка”.

Дойчин Василев се е срещнал с Боян Петров преди месец и половина:

„Аз дори му показах фотоси от върховата част, предполагам, че ги е запаметил добре и се е вслушал в моите съвети за безопасния, нормален път към върха. Какво е направил вече на място, това тепърва ще трябва да научаваме”.

Д-р Карина Сълова – спътничка на Дойчин Василев в изкачването, има зад гърба си 7 хималайски експедиции. На 1 май преди 19 години двамата закъсняват с тръгването към върха и са изправени пред избора да се откажат или да останат под открито небе.

"Гледах да не заспим, което беше много важно, защото заспивайки, отивахме и двамата, и чакахме утрото. И когато срещнахме шерпите на другия ден, те толкова ни се зарадваха, така човешки ни посрещнаха, аз пих най-хубавия чай в живота си тогава, те ни бяха отписали”, разказа д-р Карина Сълова.

Тя се надява скоро да има добри новини за Боян.

„Повече психика, повече мисълта, че всичко трябва да завърши добре."

Шиша Пангма е сериозно предизвикателство за всеки алпинист, допълни българката, която е била на 5 метра от неговия връх.