Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма, написа във „Фейсбук” жената до алпиниста Радослава Ненова.

От Министерството на външните работи съобщиха, че вчера в посолството на България в Пекин е постъпила информация, че алпинистът е в неизвестност от 3 май.

Снимка: btvnovinite.bg

Изчезването на Боян е било регистрирано от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Пред bTV Радослава Ненова заяви, че Боян Петров е тръгнал един ден преди останалите, така че когато те са стигнали до третия лагер, в този момент той най-вероятно се е качвал към върха.

„Те са решили да не остават, защото времето им се е сторило тежко. Той – вероятно заради лошото време или нещо друго, не е могъл да слезе. Сателитният му телефон е в долу в базовия лагер, така че не могат и да го чуят”, каза пред bTV Радослава Ненова.

Снимка: btvnovinite.bg

„За такава височина е много дълъг период от време, там всичко трябва да е бързо, но пък останалите от експедицията казаха, че в един по-долен лагер има достатъчно храна, кислород – всичко за оцеляване, така че си представям, че просто може би е стигнал до този лагер и чака да се оправи времето, за да слезе още по-надолу”, отбеляза тя.

По думите ѝ спасителна акция в момента не е възможна. „В момента се опитвам да организирам спасителна акция, която е възможно най-рано да тръгне утре, пак заради времето. Сигурно е, че Боян е взел най-добрите решения, за да оцелее, така че вярвам в добрия изход на цялата ситуация”, допълни Радослава Ненова.

Снимка: Ладислав Цветков

„Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам, че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре”, посочи още Радослава.

Петров е в Хималаите, където се опитва да изкачи връх Шиша Пангма с височина 8013 м. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха, съобщиха по-рано италиански издания.

Алпинистът е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него. Два дни по-късно украински алпинисти и трима пастири пристигнали в третия базов лагер на път за върха, където открили палатката на Боян Петров отворена, със спален чувал, покрит със сняг.

Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточни, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. „Има и други случаи, в които алпинисти са се връщали в базовия лагер с голямо закъснение, защото са минали по различен маршрут. Не трябва да изключваме тази възможност”, посочи Клайн Дейвид пред италианската телевизия „Монтаня”.

В посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май, съобщиха от българското Външно министерство.

Боян е участвал в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души – един унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход.

Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина.

Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването.

Тибетската алпинистка асоциация е била информирана за случилото се на 6 май в 12.20 ч местно време от лицето за връзка от района на Шиша Пангма. Експедицията е имала разрешение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 г., изкачване на връх Шиша Пангма и напускане през Дзилун на 9 юни 2018 г.

Служители на асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския алпинист продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрекъснат контакт с местните институции и следят отблизо случая, допълват от МВнР.

По-рано през деня Борислав Сандов от "Зелените" съобщи в социалните мрежи, че Боян Петров е разговарял със свой колега вчера сутринта, но тази информация беше опровергана и Сандов изтри първоначалната си публикация във "Фейсбук".