В кръвния поток се води своеобразна битка между "лошия" холестерол, който изчиства артериите от мазнините, отлагани по тях "лошия". Изследване на университета в Кеймбридж, публикувано в сп. "Сайънс", обаче разкрива, че наличието на повече "добър" холестерол не винаги е добре за организма. Целта на проучването е да помогне на кардиолозите в усилията им за защита на сърцето.
Консумацията на зехтин, риба и ядки повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), известни още като добър холестерол. Те са един от показателите за евентуален риск от инфаркт. Опитът обаче показва, че редица тестове за повишаването на HDL чрез медикаменти се провалиха. Това навежда учените на извода, че отговорът се крие другаде.
Рядка мутация
Загадката отчасти се разкрива чрез изследването на редки мутации, осигуряващи високи нива на добър холестерол. Опитите показва, че хора с мутация в гена, наречен SCARB1, която се среща в един на 1700 души, имат много високи нива на добър холестерол. Същевременно обаче у тях се наблюдава 80% по-голям риск от заболяване на сърцето - приблизително такъв е рискът и при пушачите. Допълнителни експерименти разкриват, че мутацията пречи на HDL да изхвърлят мазнините, които са събрали в черния дроб.
Проф. Бътъруърт от, един от екипа, извършил проучването, казва за онлайн изданието на ВВС: "Това е едно от първите изследвания, които показват, че при хора с високи нива на "добър" холестерол, се наблюдава по-висок риск от сърдечни заболявания. Тези изводи подлагат на съмнение традиционното схващане дали "добрият" холестерол предпазва от сърдечни болести, или не."
Фармацевти полагат големи усилия да разработят лекарства за повишаване на HDL с надеждата те да постигнат ефекта на статините, които понижават нивата на лошия холестерол. Проф. Бътъруърт обаче предупреждава, че лекарства, чийто ефект е единствено повишаването на HDL "може би не се чак толкова полезни". По думите му размера на молекулите HDL и способността им да пренасят холестерола може да се окаже по-важен от общите му нива.
Повишава риска от сърдечно-съдови заболявания
И докато учени подлагат под съмнение доколко е важно да се повиши добрият холестерол, те настояват, че той остава значим показател за риска от инфаркт.
Изследователят д-р Даниел Рейдър от университета в Пенсилвания допълва: "В крайна сметка може би трябва да проведем генетични тестове на хора с високи нива на HDL, за да се уверим, че нямат мутации като тази, която повишава HDL, но не само че не предпазва, но може дори да увеличи, риска от сърдечно заболяване."
Д-р Тим Чико, кардиолог консултант в университета в Шефийлд, на свой ред казва: "Важно е да се отбележи, че физическите упражнения едновременно повишават HDL и намаляват риска от сърдечни болести."
"Резултатите от проучването показват, че положителният ефект от упражненията вероятно не се дължи на по-високите нива на HDL, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни напълно сложната връзка между HDL и риска от сърдечна болест."
Проф. Питър Вайсберг, директор по медицинските въпроси към Британската фондация по сърдечни заболявания, коментира: "Тези нови разкрития показват, че начинът, по който HDL се обработва от тялото, е по-важен за определянето на риска от сърдечни болести, отколкото нивата на HDL в кръвта."
"Само чрез изясняването на основните биологични процеси, които свързват HDL-С с инфарктите, можем да разработим нови методи, с които да ги предотвратим."
Източник: ВВС