Днес ще стане ясно дали пакетът „Мобилност” ще бъде гласуван в сряда в европарламента в Страсбург. Евродепутатите могат и да отхвърлят тази точка от дневния ред, но поддръжниците на текста вероятно ще се окажат повече.

В момента се провеждат редица телефонни разговори между български евродепутати и техни колеги от други страни, които заедно с България са в лагера на противниците на пакета „Мобилност”. Максимално се мобилизира и блокът на защитниците на текста сред евродепутатите от Франция и Германия, които искат спешно гласуване на пакета.

„Както мине гласуването в понеделник, по-вероятно е да мине по същия начин и в сряда, ако тази точка остане в дневния ред. Представете си дебат един час, в който трябва да се изкажат 750 депутати от  9 политически групи”, каза евродепутатът Петър Курумбашев.

„Не бива нещо, което ще реши съдбата за един отрасъл за следващите поне 10 години, да се пробутва в последния възможен момент от един отиващ си Европарламент. Два от трите доклада не са приети на транспортна комисия, тоест парламентът трябва да гласува доклади, които не са приети от собствената му транспортна комисия”, заяви Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

След внесени 1200 поправки на този текст, в момента объркването е много сериозно, защото никой не знае каква точно част от текста би могла да се гласува в сряда, а ако се стигне до вот в ранния следобед, пред сградата на европарламента ще има протестна акция на превозвачи от страните, които, както и България, се чувстват ощетени от пакета мобилност.