Европейската агенция по лекарствата защити ползите от ваксината на „АстраЗенека“. Това става на фона на продължаващите проучвания след докладваните случаи на тежки странични реакции след поставена ваксина.

Агенцията изследва има ли връзка между имунизациите с оксфордския препарат и докладваните случаи на тромбози и фатален изход.

„Нашата позиция е, че ползите продължават да надвишават рисковете, но има сериозно притеснение и то изисква сериозно и задълбочено научно заключение“, заяви директорът на ЕМА Емер Кук.

Експертната група ще излезе със становище в четвъртък.

По думите на Кук случаите с кръвни съсиреци са „изключително редки“. Тя коментира, че за момента няма индикации те да са свързани с ваксинацията с препарата.

„В момента няма индикации, че ваксинацията е причинила тези състояния на тромбози. Такива не са се проявили по време на клиничните изследвания и не са упоменати като известни или очаквани странични реакции при тази ваксина“, казва още Кук.

На този фон Кипър, Латвия, Португалия, Швеция и Грузия също обявиха, че засега преустановяват имунизацията с „АстраЗенека“.

От Европейската комисия обявиха, че ще бъдат доставени допълнителни 10 милиона дози на „Пфайзер“ в периода април-юни. Тези дози се приспадат от договорените количества за втората половина на годината.