Руски пилот на хеликоптер, който е дезертирал в Украйна миналата година, е открит мъртъв с огнестрелни рани в Испания.

Максим Кузминов е установил контакт с украинските служби, споделяйки намерението си да избяга. Докато лети с хеликоптер Ми-8, той преминава границата и каца в Източна Украйна на 9 август. След това решава да напусне Украйна и заминава за Испания.

Испанските власти са казали пред Би Би Си, че Кузминов е бил със сменена самоличност.

Според испанската информационна агенция Efe тялото на Кузминов е намерено близо до имот в град Вилахойоса на източното крайбрежие на Испания заедно с документи, съответстващи на неговата националност, но с различно име.

Един от последните му разговори е бил с бившата му съпруга, като я кани да дойде при него в Испания. След това е открит прострелян. Установен е опожарен автомобил, с който вероятно е използван от извършителите на покушението.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов каза, че Кузминов е щял да бъде по-добре защитен в Украйна, отколкото в Испания.

Няма официален коментар от руските власти, въпреки че във вторник Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия, каза: „Този ​​предател и престъпник беше морален труп“.

Няколко месеца след като Кузминов дезертира, руската държавна телевизия показа мъж, за когото се твърди, че е офицер от руското разузнаване, който казва: „Не мисля, че ще живее достатъчно дълго, за да бъде изправен пред съда“.