Десетки са ранени и най-малко 12 души са задържани, след като хиляди македонци излязоха да протестират по улиците в Скопие.

Протестът се организира след скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати.

Той отмени 56 разследвания срещу членове на политическия елит в страната за извършени престъпления – злоупотреба с власт и корупция.

Участниците в протестите разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, разбиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците.

Днес работници вече са се заели с възстановяването на фасадата на сградата.

„Най-новото действие на нашия президент Георге Иванов, с неговото решение да ги помилва, но и да ги оправдае всички политици, срещу които се води разследване, твърдо и окончателно показа, че в Македония няма правда от институциите. Е, господин Иванов, ако няма справедливост от институциите, правдата ще я получим на улицата”, коментира Павле Богоевски, който е един от протестиращите.

„Това е срам за република Македония, това е наистина грях, който се прави към гражданите на Република Македония”, заяви проф. Йове Кекеновски, един от основателите на ВМРО-ДПМНЕ.

„Виновна е партийната върхушка, която заради своите лични интереси, с всички свои престъпления, ни доведе до това дередже. Спасявайки своята собствена кожа, те се опитват да свалят държавата - това е най-голямата трагедия за гражданите на Република Македония”, допълни той.

„Македония вече няма президент, по-срамно решение светът не е виждал”, каза и друга протестираща – Нора Шекели.

До най-сериозни сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в центъра на Скопие се стигна, след като многохилядното множество се опита да стигне до сградата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Край правителствените сгради в Скопие бяха разположени допълнителни полицейски сили, снабдени с водни оръдия.

Очакват се още протести и в днешния ден, предаде специалният пратеник на bTV в македонската столица Иван Георгиев.

По време на финалния щурм един от служителите на македонското вътрешно министерство удари камерата на bTV и заповяда на оператора ни да не снима с обръщението "бугарин".

Най-голямата местна телевизия „Сител” днес излиза със заглавие, че няколко десетки местни хулигани, спонсорирани от Сорос, вчера са запалили сградата на президентството.

Македонският в. „Дневник” пък излиза със заглавна страница, че и лидерът на опозицията Зоран Заев също два пъти е помилван от двама президенти – бившия Бранко Цървенковски и настоящия Георге Иванов.