Няколко десетки хиляди излязоха на протест в центъра на Лондон в събота на фона на нарастващата икономическа криза в Обединеното кралство. Участниците в акцията, която бе излъчена от Sky News, настояват правителството на Борис Джонсън да предприеме по-решителни мерки в подкрепа на населението.

На демонстрацията, организирана от Британския конгрес на профсъюзите (TUC), бяха забелязани видни опозиционни политици, включително зам-лидерката на Лейбъристката партия Анджела Рейнър. TUC изчисли, че в Обединеното кралство заплатите остават практически непроменени в продължение на почти 15 години, което в условията на инфлация води до намаляване на реалните доходи.

Снимка: EPA

Профсъюзът заяви, че всеки работещ британец е загубил средно около 20 000 паунда от 2008 г. насам, тъй като ръстът на заплатите е минимален в сравнение с инфлацията.

Маршът започна от Портланд Плейс в 12 ч. местно време и завърши на площада пред парламента срещу Уестминстърския дворец. Демонстрантите носеха със себе си плакати и банери, призоваващи Джонсън и членовете на кабинета да си подадат оставката, както и музикални високоговорители, от които звучаха хитовете „Money, Money, Money“ на ABBA и „I Need A Dollar“ на Aloe Black, предаде БГНЕС.

Снимка: EPA

Сред протестиращите са и железопътни работници, които организират най-голямата си стачка от 33 години следващата седмица, след като железопътните компании решиха да замразят увеличението на заплатите и да уволнят някои служещи.

Снимка: EPA

По-рано базираният в Лондон Център за икономически и бизнес изследвания издаде доклад, който предупреждава, че Обединеното кралство рискува да се сблъска с най-големия спад в жизнения стандарт от 50-те години на миналия век.

Снимка: EPA

През април годишната инфлация в страната се ускори до 9% - най-високият темп от 40 години. Bank of England изчислява, че инфлацията в Обединеното кралство ще надхвърли 10% до края на годината.