Федерацията на независимите профсъюзи на Русия, Московската федерация на профсъюзите и комунистическата партия в страна отбелязаха Първи май с празнични прояви на Червения площад, съобщават световните агенции.

Според организаторите в демонстрацията са участвали над 140 000 души, като данните се потвърждават от пресслужбата на столичното управление на МВР.

Начело на шествието бяха председателят на профсъюзната федерация Михаил Шмаков, кметът на Москва Сергей Собянин, заместник-председателят на Държавната дума Андрей Исаев, представители на Общоуския народен фронт, партия "Единна Русия" и други политически организации.

2.5 млн. души участват в синдикални акции в 600 руски града.

Около 2500 души участваха в друга акция в Москва - първомайската демонстрация на Комунистическата партия на Руската федерация с мотото "за солидарност на трудещите се, солидарност срещу опитите за фалшификация на историята, против фашизма и в подкрепа на Донбас".

Лидерът на партията Генадий Зюганов формулира трите основни заплахи пред Русия - "либералният курс, прокаран от Елцин и Гайдар, русофобията и антисемитизмът, а също така острите социални проблеми".

Около 3000 души участваха в първомайския митинг на либералдемократите на Пушкинския площад, който премина без инциденти. Лидерът на партията Владимир Жириновски призова руснаците към "истинска солидарност", която обаче е "трудно постижима".

"Политическата солидарност не носи успех, религиозната - също: мюсюлмани воюват с мюсюлмани, униати в Украйна завземат православни храмове, пролетарска солидарност няма и не е имало. Няма и национална солидарност. Истинската солидарност - това е взаимно разбиране, взаимодействие, съучастие", заяви Жириновски и призова за солидарност "в името на честността и чистотата, за да няма мошеничество", като подчерта, че ориентир за тази солидарност трябва да бъде неговата партия.

Междувременно, опозицията организира свои прояви в Петербург.