Мерките и отговорът на Русия предизвикаха проблеми и за наши сънародници там. Десетки са блокирани на летището в Москва заради затвореното въздушно пространство. Външното ни министерство съобщава, че вече организира извеждането им.

Илия очаква баща си с полет от Москва до Бургас, но заради това, че Русия реципрочно блокира въздушния трафик за български полети, син и баща търсят алтернативи през цяла Европа.

„Видяхме, че има полет за България през Финландия и после до Брюксел, и после билет до София. Тогава той се прехвърли на влак до Санкт Петербург. Остана там за вечерта, но на следващия ден се разбра, че не може да пътува до Финландия, тъй като държавата е затворила влизането на български граждани от Русия“, разказа Илия Дамянов.

След пет купени самолетни билета и нито един полет, бащата на Илия, вече пътува, но с автобус до Талин.

„Купили сме му два билета още до Амстердам един и съответно до София, но дали тези полети ще се състоят, честно да ви кажа, нямам представа“, добави той.

От външно министерство съобщиха за bTV, че ще бъде осигурен сухопътен транспорт за 50 българи от летището в Москва.

Разпоредено е на българското посолство в Москва да окаже съдействие за настаняване на българските граждани в хотели, докато се уточнява маршрутът на извеждане.

А Илия и Петър се надяват властите да поемат отговорност за патовата ситуация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!