Френският актьор Жерар Депардийо сравни руския президент Владимир Путин с папа Йоан Павел Втори и с бившия френски президент Франсоа Митеран.

В интервю за вестник „Комсомолская правда" актьорът, който не пропусна поредната възможност да похвали държавния глава на Русия, който му даде руско гражданство през януари, предаде АФП.

„Искам да ви кажа какво мисля за Путин. Руската нация се нуждае от някого като него, с руски темперамент. Путин иска да върне поне малко достойнството на хората. За мене, той е като Франсоа Митеран или Йоан Павел Втори,” добави Депардийо без повече обяснения.

Йоан Павел Втори бе убеден антикомунист, който силно подкрепяше протестното движение „Солидарност" в Полша, припомня АФП.

Актьорът отрече неговата „емиграция" в Русия да е с рекламна цел. „Това е смешно. Снимал съм се в над 200 филма. Кой има нужда от реклама при това положение,” запита той.

Жерар Депардийо, който съобщи преди няколко седмици за намерението си да напусне Франция, за да избегне данъците, които смята за прекалено високи, сподели в интервюто, че не подкрепя политиката на президента Франсоа Оланд.

Актьорът е горещ привърженик на бившия френски президент Никола Саркози. „Обичам Саркози, защото всички са против него,” каза той.