Евролидерите с обща декларация за бъдещето на Европа. Документът беше приет на неформалната им среща в румънския град Сибиу.

Дни преди решаващия европейски вот, лидерите застанаха заедно с общо послание за силна и единна Eвропа.

Снимка: btvnovinite.bg


„Над 400 милиона европейци ще трябва да избират между много ясни алтернативи – все още ли искаме да градим заедно, въпреки различията да подобряваме нещата, или искаме да разрушим Европа и да се върнем към национализма?”, каза френският президент Еманюел Макрон.

На общата масата лисваше Великобритания. В началото на срещата председателят на Европарламента Антонио Таяни сподели и лични впечатления от италианските медии за посещението на папа Франциск у нас.

Лидерите приеха стратегия за основните цели на ЕС през следващите пет години.

„ В Румъния и Българя са много големи разликите – и пенсиите, и заплатите, и доходите на хората. Да, стремим се, да – много е направено, видно е, но в най-важната сфера – увеличаване на доходите, все още сме последни, така че много много трябва да се помисли и за нашия регион – Балканите”, заяви българският премиер Бойко Борисов.

Апел „за мирна и интегрирана Европа” отправиха и президентите на 21 държави-членки. Сред подписалите документ е и българският държавен глава.