Днес е ден на траур в съседна Македония. 22 станаха жертвите на невижданото водно бедствие.

В Скопие и съседните села е в сила бедствено положение.

Макар да получихме информация за поражения от наводнението и в центъра на македонската столица, най-засегнати са северните райони на Скопие и по-конкретно - квартал „Гази баба” и селата Ченто, Стайковци, Смилковци, Црешево и Арачиново.

Североизточно от града се намира Смилковското езеро, което стана печално известно преди 4 години след разстрела на петима македонци на неговите брегове.

Днес много от местни хора обвиняват именно езерото за потопа. То е заобиколено от най-пострадалите райони - парка „Гези баба”, Ченто, Смилковци и Стайковци.

Специалният пратеник на bTV Полина Ботева е в Стайковци - едно от най-засегнатите села.

Опечалените семейства днес изпратиха близките, които са загубили, а спасителните акции за издирване на изчезналите продължиха през целия ден.

За съжаление, страховете се сбъднаха и броят на жертвите се увеличава. През целия ден аварийните екипи продължиха да издирват изчезналите хора.

Армията помага в отводняването и разчистването на най-засегнатите райони. През следващите две седмици остава в сила бедствено положение. Електричество няма, а водата не е годна за пиене.

Денят на траур е и ден за работа в потопените населени места и за равносметка за щетите - десетки загинали и пострадали, стотици наводнени къщи и дворове.

Бедствието удря най-силно съседното село Стайковци. Водата и калта заливат дома на Емилия Демитриевска, а в нощта на наводнението едва спасяват неподвижния й свекър.

Въпреки рекордното количество дъжд хората смятат, че не само природата е виновна за трагедията.

„Има канал, 20 години ни лъжат нашите политици, идват избори - канала ще го оправим. Никой не го оправя, само си взимат. Няма държава, няма нищо”, коментира Рамуш от с. Сингелик.

Македонските медии отбелязват помощта, която съседните държави предоставя на пострадалите райони.

Помощ има и от България – четири спасителни екипи по разпореждане на премиера Бойко Борисов помагат в отводняването на къщите и издирването на изчезналите.

През целия ден екипите ни търсеха 12-годишно дете, завлечено от водната стихия, докато е било с дядо си на трактора в нивата. Засега няма официална информация какво ще е случило.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на македонския си колега.

След среща с кмета на Скопие началникът на кабинета на Бойко Борисов е договорил да изпратим 20 тона бутилирана минерална вода.

У нас днес вече имаше места със силни бури и градушки - в югозападната половина на България.

Силните валежи имаше днес в Банско, градушка удари Кюстендил, както и района на Панагюрище.

След дъжда в Панагюрище улиците бяха наводнени, а шахтите се превърнаха в гейзери.

Силни валежи, а възможно и нови градушки ще има и през следващите часове до към полунощ предимно в югозападните райони.

През лятото у нас често има такива обстановки като сегашната.

Такива валежни количества като в Македония не се очакват.

В Източна и Югоизточна България силният вятър ще продължи да духа и утре. До края на днешния ден там остава в сила код жълто.