Съпрузите Трейси и Рори Форстър от град Линкълн в Източна Англия откриват в наскоро закупената си къща таен люк в тоалетната, а под него - каменно изображение на демон с дупка в устата. Гаргойлът поразително прилича на местна "знаменитост" - средновековния демон от катедралата в Линкълн.

Но какво прави една църковна скулптура в банята? Експертите по исторически ценности датират находката от XIV век, пише heritagedaily.

Според семейство Форстър те са купили къщата в началото на тази година и постепенно са я почистили. Когато почиствали банята, открили дървен люк под малък прозорец. Щом го отворили, не могли да повярват на очите си. Под панела имало голяма каменна плоча, а върху нея скулптура с много неприятно лице - чудовище, подобно на демон или гаргойл, гледало англичаните.

Жителите на Линкълн обаче не се плашат от това - демонът е един от неофициалните символи на града. Според местната легенда два малки демона се разхождали по покрива на катедралата в Линкълн и раздразнили епископа. Затова един ангел излязъл от църковния хор (горната галерия на катедралата) и превърнал най-яростния демон в камък. Оттогава (от около XIII в.) миниатюрен каменен демон с кравешки рога, уши и ноктести лапи седи на колона точно на върха на ангелския хор.

Снимка: Local Democracy Reporting Service

Изображението от тоалетната на Форстър почти повтаря муцуната на демона от Линкълн. Но има един нюанс - това същество има направена дупка в устата си. Поканени експерти от Фонда за историческо опазване на Линкълн към Гражданския тръст изследват реликвата. И стигат до заключението, че скулптурата е част от сложна канавка, отводнителен канал или писоар от средата до края на XIV век.

Форстър Хаус се намира в близост до катедралата и представлява историческа сграда, построена през 13. век в двора на епископа (Vicarage) от колегията на свещениците. Части от къщата са разрушени по време на Английската гражданска война, а оцелелите части са предадени за жилищни помещения.

Снимка: iStock

Според двойката те са подозирали, че такава древна сграда може все още да съдържа артефакти. Форстърс забелязали, че много от стените изглеждат кухи, под тях има скрити пространства. И ако преди само са предполагали за възможни находки, сега са сигурни, че ще им се наложи да направят още много исторически открития, без да напускат дома си.