Делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская влезе в съда, съобщи говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

За престъплението са обвинени петима души - Лом-Али Гайтукаев, сочен за организатор, тримата му племенници Рустам, Ибрахим, Джабраил Махмудови, както и извършителят Сергей Хаджикурбанов.

„Следствието е събрало достатъчно доказателства. Делото с обвинителни заключения е изпратено за разглеждане по същество в съда,” обясни Владимир Маркин.

Според следствието организатор на убийството е Гайтукаев, който през 2006 г. създава организирана престъпна група. Останалите обвиняеми, заедно с полицейския служител Дмитрий Павлюченков, са станали част от нея.

„Гайтукаев е ръководил групата до задържането си за организирането на покушението на бизнесмена Генадий Корбан, за което е съден и излежава присъда. Въпреки това той е продължил да контролира действията на групата по телефона, а в Москва престъплението е извършено от Сергей Хаджикурбанов,” обясни Маркин.

По думите му, обвиняемите са планирали подробно убийството на журналистката, сдобили са се с оръжие и са съгласували своите действия един с друг.

След като са получили информация от Павлюченков за местожителството на Политковская на 7 октомври 2007 г., братята Махмудови са започнали да я дебнат. След като я вижда, Ибрахим съобщава на брат си Джабраил, а той на свой ред уведомява Рустам, който е влязъл в хода на кооперацията, за да я причака. Когато журналистката влязла и се качила на асансьора, той е стрелял няколко пъти по нея. След това обвиняемият е избягал.

Делото срещу Дмитрий Павлюченков приключи с досъдебно споразумение за сътрудничество. Все пак той ще трябва да излежи 11 години в колония със строг режим.

От своя страна, останалите обвинени искат делото им да бъде гледано от съд със съдебни заседатели. Според закона най-вероятно тяхната молба ще бъде удовлетворена. Според адвокатите им именно такъв съд може да произнесе обективна и безпристрастна присъда.