Датското правителство ще вложи 970 милиона датски крони (130 милиона евро), за да затегне мерките за борба с тероризма, в това число и подобряване на работата на вътрешното и външното разузнаване, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мерките бяха обявени след заседание на правителството и се очаква опозицията да ги одобри, отбелязва АП. Решението беше взето броени дни след нападенията в Копенхаген, където радикализирал се в затвора 22-годишен датчанин от палестински произход уби двама души и рани петима полицаи, след което беше застрелян.

Планът за засилване на антитерористичните мерки обаче е разработван още след атентатите в Париж през януари, отбелязват агенциите. Предвижда се 415 милиона крони да бъдат вложени за по-засилено наблюдение на датчаните, които се присъединяват към джихадистки групировки зад граница.

Двеста милиона крони ще бъдат осигурени на агенцията за вътрешно разузнаване, за да може тя да реагира на извънредни ситуации, свързани с терористична заплаха и да наблюдава по-добре заподозрените хора. Сто и петдесет милиона крони ще бъдат предназначени за подобряване на информационните и технологичните системи на разузнаването.

Правителството се обяви и за повече назначения в редиците на специалните сили за реагиране при терористични атаки. Въпреки че опозиционните партии в Дания приветстваха решението на правителството, те предупредиха, че тези усилия не успокояват притесненията, породени от атаките в Копенхаген, отбелязва Ройтерс.

Датски медии цитираха полицейски офицери, които разказаха, че са били недобре обучени и екипирани, за да реагират адекватно на атаките от уикенда. Според информации в медиите полицаите били изпратени да издирват нападателя с бронирани жилетки, които не им били по мярка. Освен това полицаите трябвало да произведат 30 изстрела, преди да успеят да ликвидират нападателя от Копенхаген.

"След случилото се през уикенда трябва да има допълнителни промени относно полицейското оборудване, относно обучението на полицаите, относно техните бронирани жилетки", каза Ларс Льоке Расмусен, лидер на опозиционната Либерална партия. Той добави, че разходите, обявени от кабинета за засилване на мерките за борба с тероризма, не решавали гореспоменатите проблеми.

Нападателят от Копенхаген е стар познайник на полицията заради връзките си с престъпна банда в работническия квартал Ньоребро. Той беше осъден за нападение с нож и беше освободен от затвора малко преди атаката този уикенд.

По-рано днес министърът на отбраната на Дания Николай Вамен каза, че автоматът М95, който нападателят Омар ал Хусеин използвал при първото нападение в Копенхаген, е бил откраднат през 2013 г. от дома на член на Датската гвардия, която е доброволческо звено.

  • Терористът от Копенхаген делил килия с почитател на „Ислямска държава”
  • Задържан е пети заподозрян за атентата в Копенхаген
  • Четвърти арест след нападенията в Копенхаген миналия месец
  • Нов предполагаем съучастник на атентатора от Копенхаген
  • Стрелецът от Копенхаген бе изпратен с викове „Аллах е велик”
  • Ново свидетелство – как е загинал режисьорът в Копенхаген (ВИДЕО)
  • Датското разузнаване имало данни, че атентаторът бил склонен на радикализация
  • Подозрителен пакет е намерен пред атакуваното кафене в Копенхаген
  • Бдение в Дания в памет на жертвите на ислямисткото нападение (СНИМКИ)
  • Шведският карикатурист Ларс Вилкс се е преместил на тайно място