Състоянието на дъщерята на бившия шпионин Сергей Скрипал – Юлия, се подобрява бързо и вече не е критично, съобщиха от болницата, където тя се лекува.

Юлия и баща ѝ бяха приети в лечебното заведение, след като бяха изложени на нервнопаралитично вещество в Солсбъри. Би Би Си цитира няколко източника, според които дъщерята на бившия шпионин е в съзнание и говори.

Бащата остава в критично, но стабилно състояние, казаха от болницата в Солсбъри.

Междувременно стана ясно, че най-вероятно двамата са били отровени в дома им. Като предпазна мярка полицията днес отцепи детска площадка в района.

Мястото, на което е открита най-висока концентрация на отровното вещество, е входната врата. Следи от отровата в по-ниски нива са открити и на други места, но засега Скотланд Ярд се въздържа от повече подробности. 

Британското правителство обвини Русия за нападението – твърдение, което Москва отрича.

В отговор на атаката британският премиер обяви, че експулсират 23-ма руски дипломати. Като контрамярка Кремъл изгони същия брой британски дипломати от Русия и затвори Британския съвет. Скандалът се разрасна, след като повече от 20 правителства изгониха руски дипломати от страните си, включително и САЩ, които изгониха 60.

В отговор Русия също обяви, че експулсира 60 американски дипломати и затваря американското консулство в Санкт Петербург.

Русия свиква на 4 април извънредна сесия на Организацията за забрана на химическите оръжия във връзка със случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

„За да има нормален разговор, за да се установи истината, ние официално предложихме на 4 април да се свика извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО, където ще поставим конкретни въпроси, които не един път са поставяни, но ще го направим в обобщен вид”, посочи Лавров.

„Разчитам, че нашите западни партньори няма да избягат от честен разговор. В противен случай това ще бъде поредното потвърждение, че всичко случващото се е най-груба провокация”, добави руският външен министър.