Дъщерята на известен турски бизнесмен е била в частния турски самолет, разбил се в Югозападен Иран.

Това е 28-годишната Мина Башаран, дъщеря на Хюсеин Башаран, глава на бизнеклана Башаран. Тя, заедно със седем приятелки, се прибирала от моминското си парти в Дубай. Мина трябвало да се омъжи следващия месец.

Мина била член на борда на управителите на „Башаран холдинг“ и трябвало един ден да наследи семейния бизнес.

Три дни преди трагедията тя качила снимки в „Инстаграм“ от моминското си парти, както и други кадри от Дубай, на които се вижда и злощастният самолет.

В социалните мрежи са качени и клипове, на които се вижда как Мина и нейните приятели купонясват на концерт на британската певица Рита Ора в дубайски нощен клуб.

Впоследствие снимките бяха свалени, а профилът ѝ в „Инстаграм“ – заключен.

Причината за катастрофата може да е възпламеняване на двигателя, предаде иранската агенция ИНСА, като цитира на говорителя на иранското Управление за извънредните ситуации Моджтаб Халиди, предаде ТАСС.

Той допълни, че машината се е ударила в планински склон и се е подпалила, предаде АП. 

Така се потвърждава версията на очевидци, които казаха, че са видели как от един от двигателите на машината излизат пламъци, още докато тя е летяла, предаде ТАСС. Самолетът е паднал близо до град Шахр-е Корд, на около 400 километра южно от Техеран.

Самолетът е „Бомбардие Чалънджър 600“. Според говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран Реза Джафаризадех в него е имало 11 души, предадоха световните агенции. Осем души са били пътници, а трима са били членове на екипажа. Според турския Червен полумесец всички в самолета са загинали, предаде Ройтерс.

Ръководителят на турския Червен кръст Керем Кънък каза, че най-малко един от пътниците в самолета е член на турската бизнесфамилия Башаран. По-рано бе съобщено, че самолетът е на компанията „Башаран холдинг“, предаде Ройтерс.

Засега официално не е съобщено кой е бил в катастрофиралия самолет, а иранската агенция ИРНА каза само, че всички пътници в него са били млади жени, предаде АП.

Частният самолет е излетял от град Шаржа в Обединените арабски емирства и е трябвало да кацне в Истанбул.