Държавни лидери поздравиха турския президент Реджеп Ердоган за преизбирането му. При 99% обработени бюлетини Ердоган получава 52,1%, а опонентът му Кемал Кълъчдароглу – 47,9%.

Русия

„Изборната победа е естествен резултат от безкористния труд като държавен глава на Турция“, се казва в съобщението на руският президент Владимир Путин.

Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави Ердоган за победата и изрази надежда за „укрепване на стратегическото партньорство в полза на двете страни, както и укрепване на сътрудничеството за сигурността и стабилността на Европа“.

САЩ

„Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранни въпроси и споделени глобални предизвикателства“, посочи президентът на САЩ Джо Байдън.

„Поздравления за президента Реджеп Тайип Ердоган за неговата голяма и заслужена победа в Турция. Познавам го добре, той ми е приятел и научих от първа ръка колко много обича страната си и великите хора на Турция, които издигна до ново ниво на известност и уважение“, написа в своята социална мрежа бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Германия

„Германия и Турция са близки партньори и съюзници. Нашите граждани икономики са дълбоко преплетени. Поздравления за президента Ердоган – заедно искаме да придвижим общия си дневен ред със свеж тласък“, написа германският канцлер Олаф Шолц.

Франция

„Франция и Турция имат огромни предизвикателства, пред които трябва да се изправят заедно. Връщане на мира в Европа, бъдещето на нашия евроатлантически съюз, Средиземно море. С президента Ердоган, когото поздравявам за преизбирането му, ще продължим да вървим напред“, написа френският президент Емануел Макрон в Туитър.

Европейският съюз

„Поздравления за преизбирането на Реджеп Ердоган за президент на Турция. Очаквам с нетърпение да работя отново с вас за задълбочаване на отношенията между ЕС и Турция през следващите години“, посочи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Очаквам с нетърпение да продължа да изграждам отношенията ЕС-Турция. От стратегическо значение е както за ЕС, така и за Турция да работят за напредъка на тези отношения в полза на нашите хора“, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Унгария

„Поздравление за президента Ердоган за безспорната си победа“, написа в социалните мрежи премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Армения

„Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно за пълно нормализиране на отношенията между нашите страни“, написа премиерът на Армения Никол Пашинян.

Пакистан

„Най-сърдечни поздравления за моя скъп брат Реджеп Ердоган за историческото му преизбиране за президент на Република Турция. Той е един от малкото световни лидери, чиято политика е единствено в обществена служба. Двустранните отношения между Пакистан и Турция ще продължат да се развиват във възходяща траектория. С нетърпение очаквам да работя с него за по-нататъшно задълбочаване на нашето стратегическо партньорство в съответствие с отличното братство между нашите два народа“, написа министър-председателят на Пакистан Мохамад Шахбаз Шариф.

Либия

Преди това премиерът на Либия Абдул Хамид Дбейба също изпрати своите поздравления.

Иран

Президентът на Иран поздрави Реджеп Ердоган. Ебраим Раиси определи подебата му като "знак за продължителното доверие на хората в Турция".

Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро поздрави  на "своя брат и приятел" Реджеп Ердоган за "триумфа". 

Катар

Емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани също поздрави Ердоган за победата.

"Скъпи ми братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравления за победата ти", написа емирът в своя публикация в "Туитър", предава БТА.

Бразилия

„Ердоган може да разчита на партньорството на Бразилия в глобалното сътрудничество за мир, в борбата срещу бедността и за развитието на света“, написа президентът на Бразилия Инасиу Лула да Силва.