Австрия и държавите от така наречения Балкански маршрут на бежанците решиха на среща в австрийската столица Виена да затегнат правилата за прием на бежанци, за да не стигат те безпрепятствено до Централна Европа.

Според тях миграционният поток трябва да се ограничи от съображения за сигурност, както и заради предизвикателствата пред интеграцията на тези хора и липсата на ресурси, предаде АП.

В съвместна декларация четири държави членки на ЕС – Австрия, България, Словения и Хърватия, както и Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Черна гора и Македония, заявиха също, че правото на убежище не включва избор на „предпочитана страна“.

Снимка: EPA

В документа се отправя призив за общи норми при критериите за прием и регистрация за хората с реалистични шансове да получат убежище.

Страните освен това се договориха да разположат полицейски сили в граничните зони, за да забавят потока от мигранти по така наречения Балкански маршрут и да разработят уеднаквени критерии за регистриране и депортиране на мигрантите, предаде ДПА.

След Австрия, която в петък въведе ежедневни квоти за допускане на мигранти на територията си, основните транзитни страни драстично затегнаха условията за преминаване, създавайки задръстване в Гърция, където са блокирани 12 хил. мигранти, отбелязва АФП.

Вътрешният министър на Австрия – Йохана Микъл-Лайтнер, предупреди, че въпросът за спиране на вълната бежанци е „въпрос за оцеляване на Европейския съюз“.

Тя предупреди и че има риск от възход на национализма на европейската политическа сцена заради миграционната криза.

Микъл-Лайтнер разкритикува Германия заради политиката на отворени врати. „Германия трябва да реши какъв сигнал ще изпраща. От една страна, германците уверяват Гърция, че подкрепят политиката на отворените врати, а от друга, страна искат от Австрия да спре потока от мигрантите“, аргументира се Микъл-Лайтнер и призова Берлин да дефинира стратегията си за борба с миграционния поток.

Снимка: EPA

По-рано днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц обвини страните от ЕС, поддържали политиката на отворени врати към мигрантите, за изострянето на миграционната криза.

Междувременно германският финансовият министър Волфганг Шойбле призна, че ако броят на бежанците не бъде драстично намален, Германия няма да може повече да се справя.

Гръцкият министър на миграцията предупреди от своя страна, че обсъдените във Виена мерки ще предизвикат хуманитарна криза в страната му. Гърция не беше поканена на срещата.