Дания първа в Европа премахва всички мерки срещу коронавируса. Страната смята да се справи с по-лекия вариант "Омикрон" въпреки рекордния брой случаи, разчитайки на високата степен на ваксинация.

След първия опит за премахване на всичките ограничения между септември и ноември скандинавската страна отново се отказва от маските за лице, здравните пропуски и ограниченото работно време за барове и ресторанти.

Нощните клубове отново отварят врати от 1 февруари, когато приключват и ограниченията за броя на хората, допустим за събирания на закрито.

Остават само няколко ограничения по границите на страната за неваксинирани пътници, пристигащи от страни извън Шенген.

Облекчаването идва, тъй като Дания регистрира около 40 000-50 000 нови случая на коронавирус дневно, или почти 1% от 5,8 милиона жители на страната.

Повече от 60% от датчаните са получили трета доза - един месец преди графика на здравните власти, в сравнение със средно ниво за ЕС от малко под 45%.

Здравните власти изчисляват, че 80% от населението, включително преболедувалите наскоро, е защитено срещу тежки форми на заболяването.

Датската здравна служба в момента препоръчва тези, които имат положителна проба, да се изолират за четири дни, докато контактните случаи вече не трябва да се поставят под карантина. Маските за лице и здравните пропуски също се препоръчват за посещения в болница.