В дългоочакван международен ход - Украйна и Русия размениха 70 затворници.

Два самолета, превозващи по 35 души от всяка страна, кацнаха почти едновременно в Киев и Москва. Там роднини чакаха на летищата и приветстваха завърналите се с ръкопляскане.

Чрез размяната се очаква спад на напрежението между двете страни.

Снимка: Reuters

На летището в украинската столица беше и новоизбраният президент Володимир Зеленски. Той заяви, че трябва да се направят всички необходими стъпки, за да приключи тази „ужасяваща” война.

От Кремъл обясниха, че се радват за завръщането на своите сънародници.

Снимка: Reuters

Сред разменените затворници са 24-мата украински моряци, които бяха задържани през ноември 2018 г. край полуостров Крим. Моряците бяха арестувани при опита си да преминат през Керченския проток – единственият морски път, водещ до украинските пристанища в Азовско море.

Тогава Русия стреля по корабите и рани няколко украинеца.

Снимка: Reuters

През май международен арбитражен съд нареди на Кремъл да освободи задържаните моряци и кораби.

В размяната беше и украинския режисьор Олег Сенцов – осъден на 20 г. затвор през 2015 г. за планиране на терористична атака в Крим. Европейските страни и САЩ осъдиха обвинението, като подчертаха, че е политически насочено.

Снимка: Reuters
Роман Сущенко – украински журналист, който беше задържан в Москва през 2016 г. заради „шпионаж”.

В Украйна се завърнаха и крайнодесни активисти.

Въпреки че от Москва все още не са потвърдили имената на освободените граждани, сред тях е Володимир Цемах. Според информацията той най-вероятно е бил главнокомандващ на въздушните сили на проруски сепаратисти в Източна Украйна.

Снимка: Reuters

Именно неговият случай притесни Холандия, тъй като страната смята, че той е замесен в свалянето на самолета на „Малайзийските авиолинии” над Украйна.

Тогава руска ракета БУК свали Боинга, а всички 298 души на борда загинаха.

Други руснаци са – Евгени Мефедов и Павел Долженков – арестувани заради сблъсъци с проруски групи и украински националисти в Одеса през 2014 г.

Снимка: Reuters
Кирило Вишински също кацна в руската столица. Той е руско-украински журналист – обвинен в измяна.

Двама бивши украински войници, дезертирали в Русия след анексацията на Крим също се прибраха у дома. Това са Максим Одинцов и Александър Баранов.

Европейските сили призоваха двете страни да решат конфликта възможно най-бързо.