Италианец ще живее 12 месеца на топящ се айсберг в Гренландия. Мисията на авантюриста Алекс Белини се очаква в края на тази година. Целта е да привлече вниманието към климатичните промени.

Алекс Белини ще избере плосък айсберг по западното крайбрежие на Гренландия. За да оцелее при температура минус 20 градуса, ще живее в алуминиева сфера, разработена като убежище при цунами.

Снимка: btvnovinite.bg

Капсулата е с диаметър 3 метра. Направена е за десет души и запаси от храна, вода и кислород. Италианецът ще махне 9 седалки и ще я оборудва с вятърен генератор, соларни панели, wi-fi, сгъваемо легло и радиопредавател за спешни случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако айсбергът се стопи или преобърне, Белини би трябвало да остане невредим в плаващата капсула до идването на спасителен екип. 

Алекс Белини прекосява най-големия ледник в Европа, плава с лодка в Атлантическия океан, преминава 1900 километра през Аляска с шейна, бяга 3700 километра в Америка. Сега се готви за най-голямото предизвикателство, което отлага няколко години заради липса на спонсори.

Снимка: btvnovinite.bg

“Искам да живея на айсберг в продължение на 12 месеца и да стана свидетел на последните му дни, когато се превръща във вода, за да дам началото на една епоха на отговорността, в която всеки от нас да се опита да спре този процес”, обяснява Алекс. 

По мисията на Белини е запалена и Донна Цанева. Българката вече обиколи Гренландия с шейна. Родена в София, живяла в Австралия, Китай, Великобритания, а сега в Исландия.

„Условията в Гренландия са невероятно сурови, но за приключенец с опита на Алекс Белини според мен това няма да бъде много голям проблем. Някои биха го нарекли луд, но в крайна сметка това е за една много добра кауза”, смята Донна Цанева.

Все още няма точна дата за старт на мисията. Едно обаче е сигурно – за авантюриста пътуването ще приключи, когато айсбергът, избран за негов дом, изчезне напълно.