Екип на британската телевизия „Скай нюз” с ексклузивен достъп до шотландската лаборатория, която проучва новия COVID вариант „Омикрон“.

Какви са първите реакции на учените – репортаж на Том Кларк от Центъра за изследване на вируси на Университета в Глазгоу.

Снимка: bTV

Учените в лабораторията смятат, че това е първата проба от жив вирус на новия вариант. Първата им задача – да потвърдят в лабораторни условия дали той е толкова опасен, колкото се предполага.

„Все още не знаем какво означават промените в този нов вариант, но ще ги изследваме сега в лабораторията“, казва проф. Ема Томсън.

Центърът в Глазгоу е един от малкото в Обединеното кралство, работещи с особено опасни вируси.

„Нуждаем се от научни данни преди да направим заключение как действа вирусът“, добавя д-р Вилхелм Фърнон.

Това е важният момент, в който те взимат в ръцете си пробата от живия вирус и това ще даде възможност на тези учени да започнат да отговарят на неотложните въпроси за варианта „Омикрон“ – може ли да избегне ваксините, ще бъде ли по-заразен от предишните варианти, причинява ли по-сериозно заболяване?

За целта – учените заразяват човешки клетки с наличните проби.

„Най-належащото е да можем да разберем в каква степен „Омикрон“ може да заобиколи имунитета от ваксините“, обяснява проф. Масимо Палмарини.

Резултатите се очакват до няколко седмици.