Референдумът за независимост на Кюрдистан започва в понеделник, но вече тече задгранично гласуване и първи думата си дават кюрдите в Китай. На този вот трябва да се реши независимостта на автономния район Кюрдистан в Северен Ирак.

Турция, Иран и Сирия побързаха да се обявят против. Страхът е кюрдите, които живеят на тяхна територия, да не решат също да се отцепят.

Моментът за кюрдите в целия регион като цяло е исторически, защото с жертвоготовността си и успехите във войната срещу групировката „Ислямска държава” кюрдските военни от всички групировки успяха да привлекат вниманието на международната общност към кюрдския въпрос.

Можем да сме сигурни, че той е защитаван не само с оръжие в ръка, предават специалните пратеници на bTV Иван Георгиев и операторът Петър Джанаваров.

Д-р Али Сербест е един от тихите воини, които защитават кюрдската кауза на полето на международното право.  

„Никога не мога да забравя България, защото аз съм благодарен на тая държава, на тоя народ, че те ни уважаваха. В най-лошия момент, когато например иракската държава бомбардираха с химическите материали Кюрдистан и те ни помогнаха, те ни подкрепяха”, казва д-р Сербест. преподавател по право в университета „Джихан”.  

Възпитаник на Юридическия факултет на Софийския университет, д-р Сербест е посветил времето си на правото на кюрдите да се самоопределят като отделен народ в независима държава. Според него референдумът е само един от възможните отговори на кюрдския въпрос. 

„Аз мисля, че това е инструмент за осъществяване на правото на самоопределение. И тези дни, в които прокламираме този въпрос, виждаме, че кюрдският народ е много ентусиазиран”, казва д-р Али Сербест. 

Въпреки заплахите за военна намеса от Турция и Ирак и противопоставянето на международната общност местните експерти по международно право вярват, че вотът в понеделник вече е изпълнил най-важната си цел

„Защото целият свят сега е концентриран върху кюрдския въпрос. Искат да се намесят. Фактически кюрдският въпрос в края на този референдум стана международен, защото и Съветът за сигурност се намесва, Америка, Европа”, категоричен е д-р Али Сербест.

В университета „Джихан” в Ербил учат младежи от всички религиозни и етнически общности в Иракски Кюрдистан.

Дария Емад идва от етнически смесения и богат на петрол район на Киркук, който е една от най-конфликтните точки в дните преди референдума. Страхува се от  избухването на нова война след референдума, но има и мечта, която е готова да защитава, също както много други кюрдски жени.

„Ние имаме жени пешмерги. Те се бият за нас. Те са силни жени и ние много се гордеем с тях. А референдумът е толкова важен са нас, кюрдите, защото ние искаме своя държава, свое знаме”, казва Дария.

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че очевидно никой в Ербил не се вслушва в заканите на Анкара. В този смисъл мерките на Турция срещу Иракски Кюрдистан във военно, политическо и икономическо отношение са само въпрос на време. Президентът на Иракски Кюрдистан Месут Барзани побърза да отговори, че за кюрдите вече няма връщане назад. Докъде ще доведе тази престрелка на думи, ще стане ясно съвсем скоро.