Животът в шведската столица Стокхолм постепенно се връща към нормалното след атентата от преди два дни, когато камион се вряза в търговски център и уби четирима души, съобщава специалният пратеник на bTV Новините Полина Ботева.

Белгийски гражданин е сред загиналите при атаката в Стокхолм. Информацията потвърди и белгийският външен министър в "Туитър". Властите в шведската столица идентифицираха още две от жертвите. Вероятно сред тях е и 11-годишно момиче. 

Улицата, на която беше извършен терористичният акт, вече е отворена, но следите от тежкотоварния автомобил си личат. На мястото на разбитата витрина на магазина има поставен талашит. Върху него гражданите са изписали десетки послания за мир на най-различни езици, включително арабски. Има и много поставени свещи и цветя.

Закичени са и патрулните автомобили на полицията. Силите на реда се превърнаха в новия герой за жителите на Стокхолм заради действията си в часовете след инцидента.

След издирване беше задържан основният заподозрян за атаката – 39-годишен мъж от Узбекистан. той е работел като строител и е бил в полезрението на полицията, но по-скоро като "маргинален тип". Все още не е обявено името му, но се знае, че е бил заловен в едно от предградията.


Спецоперация се е провела в друг краен квартал, за който се знае, че е обитаван от много чужденци. Смята се, че задържаният е бил там в часовете преди терористичния акт. Няколко лица са били разпитани.

Все повече се повдига въпросът за държавната политика на иначе известната със своята толерантност Швеция. Има места, за които екипът на bTV беше предупреден, че не е безопасно да се ходи – обособени гета. Обикновените хора са категорични, че няма да променят начина си на живот, но ще поискат от управляващите да работят повече за интеграцията на тези, които желаят да живеят в страната.

Днес по улиците на Стокхолм ще се проведе и мирно шествие.