Цветан Василев, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), се изправи пред сръбското правосъдие. Той беше изслушан от Висшия съд на Белград по делото за неговата екстрадиция.

Екстрадицията беше поискана от българските власти заради обвинението към Цветанов, че е присвоил 206 млн. лв. от КТБ. Отговор дали ще бъде екстрадиран обаче няма.

Изслушването ще продължи на 6 април. Най-вероятно в съда ще има нови доказателства, искани днес от защитата на Цветан Василев.

В началото на февруари сръбският съд отложи заседанието си, защото банкерът беше болен. Сега той се появи в съда с адвоката си Владимир Белянски и сериозна охрана – сръбска и българска.

„Очаквам справедливост, винаги съм залагал и работил за това”, каза Василев на влизане в съда.

След заседанието на въпроса какво пледира, той отвърна така: "Това, което повтарям от година и половина."

"Не мога да коментирам заседанието, защото е секретно. Срокове за решението дали ще има екстрадиция няма. Не мога да ви кажа дали сме искали още доказателства", каза пък пък адвокатът му Владимир Белянски.

Операторът на bTV беше изблъскан от сръбската охрана, а нито една от камерите не беше допусната в сградата на съда. Част от журналистите успяха да стигнат с Василев и българските му охранители до 209 кабинет на изслушването.

Според законодателството на Сърбия след Висшия съд делото ще се гледа и от Апелативния.

Крайната дума обаче е на министъра на правосъдието. Кой ще е той, ще стане ясно след 24 април, когато в западната ни съседка има избори.

В последните дни или месеци Цветан Василев не е искал политическо убежище или сръбско гражданство, каквато информация се появи в български медии. Това е стара информация от 2014 г. Цветан Василев определи българските медии като „отровени”.