Председателят на европарламента Антонио Таяни подкрепи България за членство в Шенген. В Брюксел са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и част от министрите. Десислава Минчева следи срещите в европарламента.

Конференцията за стабилност и управление в ЕС съвпадна с обсъждане на бъдещето на шенгенското пространство. Така темата Шенген днес се оказа във фокуса на внимание на председателя на НС Цвета Караянчева, на председателя на европарламента Антонио Таяни и на вътрешния министър Валентин Радев.

Европейският бюджет и многогодишната финансова рамка бяха темите на конференцията, открита днес от Цвета Караянчева и Антонио Таяни в Европарламента.

"За Европарламента е важно да работи ежедневно с националния парламент. Много съм доволен от сътрудничеството с българските депутати”, заяви Антонио Таяни.

„Аз поставих темата за влизане на България в Шенген и той ни подкрепя. Знаете, че господин Юнкер също ни подкрепя. Това бяха важните точки, които днес обсъдихме”, съобщи Цвета Караянчева.

Темата Шенген днес е основна и от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Българският вътрешен министър се включи в дебатите.

„Румъния и България отдавна трябваше да са в Шенген. Лично на мен ми струва, че започваме малко да преминаваме границата на достойнството, да повтаряме постоянно, че искаме нещо. Това ни се дължи, то е написано в договора и е крайно време Европа да спазва всички правила”, каза Валентин Радев.

Междувременно западни медии цитират българския външен министър Екатерина Захариева, която очаква през май да бъде премахнат граничният контрол вътре в ЕС. Държавите, които въведоха отново проверките на границите заради мигранската криза, са Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия, която не е член на ЕС.

Кризисни теми за Съюза ще бъдат обсъждани и в петък. Държавните и правителствени ръководители се събират на неформална среща, първа в рамките на ротационното ни председателство.