Все по-драматична става ситуацията с коронавируса в Европа. Много страни продължават да затягат карантинните мерки, а болниците изнемогват под наплива на новозаразени.

Голям хотел в Рим беше пригоден за временна клиника за заразени с COVID-19. Медиците в Румъния алармират, че положението с недостига на болнични легла е драматично.

На фона на втората мощна вълна на пандемията Световната здравна организация призова всички страни да увеличат финансирането за здравеопазване.

„Никога досега в историята не е имало толкова бързо разработване на ваксина. Трябва да действаме с еднаква степен на спешност и ефикасност, за да гарантираме, че всички страни ще могат да се възползват от това постижение. Но ни чака още дълъг път“, заяви генералният директор на Световната здравна организация в Женева Теодрос Аданом Гебрейесус.

Въпреки че все още няма напълно готова ваксина, Европейският съюз и много западни държави ще закупят от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, а Южна Корея и Индия дават заявки за руската „Спутник V“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!