Властите в Сингапур обявиха, че полицията ще може да използва личните данни от приложение за проследяване на контактни лица на заразени с COVID-19 за криминални разследвания, съобщава „Гардиън”.

Властите заявяват, че данните са криптирани, съхраняват се на местно ниво и се запазват само ако някой има положителен тест. Аргументът е, че с помощта на тази информация ще могат да се разкриват престъпления, но не липсват опасения, че с разширяването на достъпа до тези масиви ще се повиши рискът от злоупотреби.

Случаят има глобална значимост, защото действията на сингапурските власти при издирването и изолирането на потенциално заразени бяха сочени за пример в цял свят.

В България също беше създадено приложение за следене на контактни лица, но то се оказа неуспешно – включително и заради опасения на потребителите от нерегламентирано следене.

Какво представлява и как работи приложението TraceTogether?

TraceTogether е приложение за телефон и „Блутут“ тракер, създадени през март 2020 г., които следят с кого сте били в контакт. Използва се от близо 80% от населението на Сингапур – 5,7 млн. души.

Ако някой има положителен тест за COVID-19, събраните данни позволяват на властите да се свържат бързо с всеки, който може да е бил заразен. Дневникът за контакти на потребителя се качва на сървър, управляван от правителствения здравен отдел. Властите твърдят, че данните се съхраняват само за 25 дни и след това се криптират, за да се предотврати достъп до тях от трети страни.

В декларацията за поверителност на уебсайта на приложението се казва, че: „данните ще се използват само за проследяване на контакти COVID-19“. В понеделник същата тази декларация е актуализирана и към нея е добавено, че  „упълномощени полицейски служители могат да се позовават на правомощията на Наказателно-процесуалния кодекс и да използват данни от приложението за криминални разследвания”.

Иначе казано – служителите на реда могат с няколко клика да извадят данни за всички хора, с които сте се срещали през последните повече от три седмици: колко пъти и за колко време. GPS локация не се събира, но може да бъде определена на база интеракциите.

„Сингапурската полиция има правомощия да получава и използва всякакви данни, включително и от TraceTogether, за обстоятелства, при които засягат безопасността и сигурността на гражданите”, заяви министърът на вътрешните работи Дезмънд Тан.

Нарушаване на общественото доверие

Голяма част от сингапурското население е притеснено за защитата на личните си данни и злоупотребите, до които може да доведе решението на управляващите . „Повечето хора са ядосани, чувстват се измамени, сякаш постоянно са наблюдавани. Правителството много пъти ни уверяваше, че системата ще се използва само за проследяване на контактни лица, но сега внезапно добавиха това ново предупреждение“, казва гражданин пред Би Би Си.

„Притесненията са съсредоточени върху проблемите със сигурността на данните, свързани със събирането, използването и съхранението им“, допълват юристи.

Евентуален „теч“ на информация може да даде широко поле за изява на изнудвачи, измамници и всякакви други лица, които имат финансова или друга изгода от навлизането в личния живот на невинни хора.

Експерти предупреждават, че това, което се случва в Сингапур, е пример за потенциален кошмар за поверителността на личните данни, които могат да се случват в бъдеще с цифровите приложения за проследяване на контакти.