ГДБОП си купи софтуер за 18 000 лева, с който да следи чатовете, обажданията и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени в престъпления.

С помощта на програмата могат да бъдат свалени данните от над десет хиляди вида мобилни устройства. Оправдани ли са притесненията, че полицията ще има достъп до личната ни комуникация в интернет?

"Вайбър", "Фейсбук Месинджър", "УатсАп", "Скайп", са само част от приложенията, данните от които анализира специалният софтуер Oxygen Forensic Analyst.

Програмата чете есемеси и емемеси. Може да "наднича" и в записаните контакти, да клонира СИМ карти и карти памет.

Изкарва схема кой на кого се е обаждал, какви контакти има за него.

Информацията за новата придобивка на ГДБОП бързо се превърна в тема номер едно в социалните мрежи. Специалистите успокояват – този софтуер се използва само за конфискувани телефони, а не от разстояние.

„Софтуерът работи само и единствено, когато телефонът е включен с кабел към компютъра или с блутут”, обясни Кирков.

За юристите остава притеснението дали ще се спазва ли законът при прилагането му върху задържани, както и при СРС-тата. И тук срокът, в който могат да се извличат данни, е 6 месеца от разрешението.

„Което означава, че извличане на такива данни не може да бъде с години назад. Тя трябва да е насочена към разкриване на конкретното престъпление, а не на общо основание да се извършва мониторинг на разговорите на един човек”, заяви Александър Кашъмов.

Новият софтуер на ГДБОП вече е послужил за разкриването на педофилска мрежа и банда за източване на дебитни карти в държави в Западна Европа.