Броят на пациентите с коронавирус в болниците в САЩ надмина 100 000 в четвъртък - най-високата стойност на показателя от осем месеца насам, съобщи Ройтерс.

Хоспитализациите са нараснали повече от двойно в последния месец. През изминалата седмица средно над 500 души са били приемани в болница всеки час, показват данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Максимумът на хоспитализираните пациенти в САЩ беше регистриран на 6 януари, когато в болница се намираха 132 051 души.

С напредването на ваксинационната кампания броят на хоспитализациите спадна и на 28 юни болничните пациенти с коронавирусна инфекция бяха едва 13 843.

Приемът в болниците обаче рязко започна да се увеличава през юли, когато „Делта“ вариантът започна да доминира. Епицентърът на новата вълна в страната е в южните щати, но броят на хоспитализациите се увеличава и в останалите.

Нараства и броят на децата, настанени в болница с коронавирус, като в момента той вече е над 2000. САЩ се надяват до есента да бъде разрешено ваксинирането и на деца под 12-годишна възраст с ваксината на "Пфайзер".

Д-р Антъни Фаучи, водещ експерт по инфекциозните заболявания в САЩ, каза през тази седмица, че страната може да постави коронавируса под контрол в началото на следващата година, ако темпът на ваксинирането се увеличи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!