Негативен рекорд в Гърция – за денонощие там бяха отчетени 453 нови случаи на заразени с COVID-19. Това е най-големият брой новозаразени за 24 ч. от началото на пандемията.

В много европейски страни също се опасяват от втора вълна на заразата и готвят затягане на ограниченията. 

В Турция ръстът на новозаразените предизвиква напрежение между лекарите и правителствените институции. Медиците обвиняват властта, че подценяват мащаба на опасността. 

„Властите хвърлят цялата вина върху хората и върху здравните работници. Затова се опитваме да обърнем внимание на проблема и да протестираме и заради нашите колеги, които се заразиха от COVID-19 и се борят за живота си в болниците”, каза Халъш Йерликая, член на управата на Медицинската асоциация в Диарбекир.

Испания отчита по около 10 хил. нови случая за денонощие през последните дни, като това е най-високият ръст в Европа. Управата на област Мадрид поиска помощ от армията за налагане на строгите мерки в някои райони, където карантината предизвиква недоволство сред населението. 

Германското правителство също е силно обезпокоено. „Когато сутрин гледам справките, като днес – сватби, семейни тържества, религиозни събирания са оснвоната причина за увеличаване на заразените в Германия. Искам ние от правителството и провинциите ясно да покажем, че през есента и зимата всичко това трябва да бъде избягвано“, коментира здравният министър на ФРГ Йенс Шпан. 

Кабинетът спешно обсъжда нова стратегия за провеждане на учебните занятия.