Германия обяви нова стратегия за борбата с коронавируса през есента и зимата заради нарастването на случаите. Хиляди ученици и учители в страната са поставени под карантина. В канцлерството в Берлин в тази вечер се провежда среща, анализираща работата в училищата в условията на пандемия.

Снимка: btvnovinite.bg

Една от най-засегнатите провинции от началото на пандемията в Германия остава най-гъсто населената Северен Рейн-Вестфалия. Само тук учениците под карантина са около 7000, учителите са над 500. Четири училища са напълно затворени, а повече от сто частично.

Като проблем сдружението на учителите посочва, че няма ясна концепция за работата на училищата в условията на пандемия. Това е тема и на дискусията в канцлерството в Берлин.

Дълъг престой в затворените класни стаи и малко време за проветряване на помещенията - това е една от основните критики към провеждането на учебния процес. Някои федерални провинции предлагат като решение учебен час на етапи по схемата: 20-5-20. Това означава 20 минути преподаване, пет минути почивка, за да се проветри стаята и отново 20 минути работа в клас.

Здравните власти са разтревожени, че все по-често се пренебрегват правилата за дистанция и носенето на маски.

Здравният министър Йенс Шпан очаква ситуацията да се усложни. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато сутрин гледам справките, като днес, сватби, семейни тържества, религиозни събирания са основната причина за увеличаване на заразените в Германия. Искам ние от правителството и провинциите заедно ясно да покажем, че през есента и зимата всичко това трябва да бъде избягвано. Не ние го искаме, а вирусът го налага“, заяви Шпан.

В Мюнхен носенето на маски става задължително. В провинция Северен Рейн-Вестфалия също обмислят нови ограничения.

Именно Северен Рейн-Вестфалия е и провинцията, в която две месопреработвателни предприятия се превърнаха в огнища на заразата. Сред заболелите и карантинираните бяха и наши сънародници.