Медици посягат на живота си, след като не издържат натоварването в условия на пандемията от коронавирус и грижите за все повече болни, пишат чуждестранни медии.

Самоубили се лекари и паднали от терасите на болниците си в Русия и САЩ предизвикаха полемика какво кара спасителите на човешкия живот да посегнат на своя собствен.

Един от докторите след такова падане е в реанимация, а други две жени - от руския град Нова Усман и от Звездното градче, вече не са между живите след падания от терасите на лечебните си заведения. В Ню Йорк има съобщения за двама самоубили се медици, единият е на 23 г.

Какво обединява посегналите на живота си лекари?

Общото в тези случаи е едно – те са работели на предела на силите си на първа линия в борбата с COVID-19, споделяли са, че няма как да поемат многото болни. Медикът в реанимацията дори е казвал във видеообръщение, че след положителна проба за коронавирус прекият му ръководител му е дал нареждане на продължи смените си, пише на сайта си ТВ каналът „Дожд“.

В Русия трети ден има регистрирани над 10 000 случая на заразата, а общият брой е над 155 000.

В началото на май умира д-р Елена Непомняшая, която е завеждащ лекар в Красноярската областна болница за ветерани - след падане от балкона на лечебното си заведение. Според "Дожд" тя е сложила край на живота си заради информацията, че има възможност болницата й да посреща болни от COVID-19.

Медията цитира нейни думи, че в лечебното заведение няма условия за това, както и че разполага само с един апарат за изкуствено дишане. Твърде често тежките случаи на коронавирус налагат именно командно дишане, а на много места с голям брой болни медиците признават, че се налага да изключват апаратите на безнадеждните случаи.

Друг доктор, този път - от Звездното градче, също скача от балкона на лечебното си заведение. Името ѝ е Наталия Лебедева, пише „Московски комсомолец“. Според изданието тя е била един от лекарите, организирали хоспитализацията и лечението на пациенти с коронавирус при бума на заразени там.

Има информации, че тя е решила да се самоубие заради обвинения, че не е направила всичко необходимо при лечението на болните и е допуснала да бъдат заразени няколко медицински работници.

Снимка: iStock

В Новоусманската болница във Воронежския край от балкон пада и заразеният с коронавирус д-р от спешна помощ Александър Шулепов, който сега е в реанимацията с черепно-мозъчна травма, пишe „Интерфакс“.

Същият доктор в края на април е в центъра на скандал, свързан с това, че, по думите му, в лечебното заведение няма предпазни средства. По-късно заснема и видео, в което казва, че е трябвало да работи след потвърдена диагноза за COVID-19.

Не е само руски проблем

В САЩ в един от най-засегнатите райони от COVID-19 – Ню Йорк, се съобщава за два случая на посегнали на живот си медици – опитната д-р Лорна Бриин и 23-годишният спешен медик Джон Мондело, съобщава Си Джи Ти Ен.

В Италия пък медицинска сестра от болница в Ломбардия слага край на живота си в края на март от страх, че ще зарази пациентите си, пише „Дейли сабах“.

В САЩ има над 1 милион и 200 хиляди болни, а в Италия- над 213 хиляди, като областта в Северна Италия - Ломбардия, е една от най-засегнатите в страната. 

Снимка: iStock

Каква е връзката между пандемията и самоубийствата на медици?

Анестезиолог в болница за лечение на заразени с коронавирус в Русия споделя, че морално вече не може да издържи напрежението и отговорността за пациентите, защото не се знае каква ще е терапията им. Освен това колегите му са притиснати от роднините на болните, както и страха, че може да загубят пациента, защото не се знае коя терапия ще повлияе излекуването му.

Друг лекар, който е завеждащ отделението по гинекология, в което се правят операции на онкоболни, пък заяви, че се чувства като капитан на „Титаник“, защото са спрени операции на пациенти в 3 стадий на заболяването заради пандемията. За такива жени всеки ден е важен и може да наклони везните към фаталния край, казва докторът, цитиран от МК ру“.

Къде е границата между психическата и физическата умора и дали страховете могат да подтикнат спасителите на човешкия живот на първа линия в борбата с новата зараза да предприемат фаталната крачка да сложат край на своя собствен живот? Руският психолог Ирина Касаткина, цитирана от „МК ру“, смята, че на повечето им трябва почивка, а не разговор със специалист.

Решението за самоубийство се определя основно от замъгляване на съзнанието, а използване на студенти, които не са подготвени за посрещане на толкова много смърт, може да доведе до фаталния край. От друга страна стои и страхът от загубата на пациенти, както и напрежението вкъщи и вината, която се изпитва спрямо семейството, което е оставено изолирано само, смята още експертът.