Световната здравна организация предупреди, че пандемията от коронавирус набира скорост. Около милиард и половина хора по света си стоят у дома заради коронавируса. Близо 400 хиляди души са заразени, а случаи има в почти всяка страна, съобщи СЗО.

Испания отчете рекордните 514 смъртни случая за един ден. 5400 медици в страната са заразени. Мадрид обмисля да удължи извънредното положение до 11 април. В страната назрява скандал, след като министерството на отбраната съобщи, че войници, помагащи в борбата с коронавируса, са открили домове за стари хора възрастни пациенти изоставени, а в някои случаи  или дори мъртви в леглата им. Прокуратурата е започнала разследване.

Германия приема тежко болни за лечение от Италия. Първите два самолета кацнаха в Саксония. Институтът „Робърт Кох“ регистрира скок на случаите във Федералната република с 4764, достигайки общо 27 436 заразени. Починалите от новата болест са вече 114. Европейската държава е петата най-лошо засегната страна в света от пандемията. Във Германия живеят хиляди българи, които нямат здравни застраховки.

Великобритания обяви извънредно положение. Забранено е жителите на Обединеното кралство да напускат домовете си освен в крайно наложителни случаи. Работят магазини за храна и аптеки. Позволено е посещението на паркове с цел спорт, но само поединично и при спазване на дистанция. Мерките ще се прилагат за срок от две седмици.

Въпреки мерките, десетки публикации в социалните мрежи показаха лондонското метро - със свито разписание и претъпканото с отиващи на работа хора.

Правителството на Франция изготви списък на компаниите, които се нуждаят от помощ заради пандемията.

Австрия обяви, че ще използва широко бързите тестове за COVID-19, съобщи канцлерът Себастиан Курц. Досега Алпийската република е тествала 24 000 от своите жители, а позитивни и потвърдени са резултатите на 4500.

Казахстан спира износа на храни и селскостопанска продукция, след като обяви извънредно положение за един месец заради регистрираните 67 случая на COVID-19.

Египет обяви въвеждането на вечерен полицейски час за две седмици в опи да спре разпространението на коронавируса.

Началникът на кабинета на президента на Нигерия е дал положителна проба за коронавирус.

Правителството на САЩ съобщи, че 46,5% от 712 пътници на круизния кораб „Диамантена принцеса“ са дали положителни проби за коронавирус, но половината от тях са нямали симптоми. 17 дни след напускането на каютите на кораба в тях все още се открива вируса, съобщава Центъра за превенция и контрол на заболяванията.

Малайзия потвърждава 106 нови случая на стоя територия, като броят на заразените е вече 1624,  а починалите са 15.

Камбоджа арестува хора, които изразяват опасения за разпространението на заразата в страната, съобщава „Хюманс Райт Уоч“. Според организацията 17 души са били задържани от януари досега заради споделяне на информация за пандемията.

55 са вече смъртните случаи от коронавирус в Индонезия, а общият брой на заразените е 686.

Търсенето на одеколон в Турция е нараснало изключително много след началото на епидемията. В страната масово го използват като дезинфектант.

Половината от всички държавни служители в Иран остават вкъщи, съобщи президентът Рухани, след като смъртните случаи в страната достигнаха 2000, а заразените са повече от 23 000. Техеран ще освободи и затворници от местата за излежаване на наказания, за да спре разпространението на заразата в тях.

Бахрейн планира да отдели над 11 милиарда долара за борба със заразата.

Тайван също премина бройката от 200 заболели, регистрирайки 20 нови случая, с което общо на острова става 215.

Япония отложи провеждането на Олимпийските игри с една година заради пандемията от коронавирус

90 нови случаи на коронавирус има във Филипините, а общо в островната държава са 552. Починали са 33 души, а излекуваните са 19, съобщават от здравното министерство.

В най-населения щат на Австралия Нов Южен Уелс, има голям скок в броя на заразените – 149 нови случая. Общо в държавата континент болните са 1886, а починалите - 8. Наложено е ограничение броя на хората, които могат да присъстват на венчавки и погребения. На сватби може да има петима гости, а позволеният брой на опечалените на погребения е 10.

Тайланд обяви извънредно положение, след като съобщи за четири смъртни случаи, а общият брой на заразените в кралството е 827.

Китай съобщава само за „вносни случаи“ на коронавирус сред завърнали се от чужбина, но местна медия изразява съмнения в методиката на отчитане на заразените и цитира официално лице от Ухан, което е казало, че приносителите без симптоми не се включват в статистиката. В неделя провинция Хубей обяви, че няма нито един нов регистриран болен.

Южна Корея съобщи, че броят на нови заболели на нейна територия продължава да спада. Във вторник Сеул съобщи само за 76 нови случаи, която е 13 ден в който се регистрира по-малко от 100 инфектирани. Общият брой на болните е 9037, а на починалите – 120. Забелязва се обаче неприятна тенденция за „внос на заразата“, след като от 1444 души, завърнали се от Европа в неделя, 19 са дали положителни проби.

Мианмар съобщи за първи случаи на COVID-19 в страната, което предизвика масово презапасяване сред населението.

Куба забрани на своите граждани да напускат страната, след като потвърди 40 случая на коронавирус на своя територия. Затворени са училищата на острова и е спрян транспорта между градовете.

Нова Зеландия съобщи за нови 40 случая само ден след като обяви, че влиза в „самоизолация“ за един месец от тази сряда. Шестима са в болница, но състоянието им е стабилно. Общо заразените в страната са 155 души.

Двама руски космонавти и един американски астронавт са под карантина преди техния полет за Международната космическа станция на 9 април.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 568 10 873 388 041 3 170 532
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 568 10 873 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer