Южна Австралия ще отмени част от забраните на местната си пълна карантина, след като стана ясно, че пицар с COVID-19 е излъгал здравните власти за контактните си лица, пише британският „Телеграф“.

Мъжът, който е носител на новия коронавирус и е отговорен за клъстър заболели, заявил пред властите, че закупил парче пица от местно заведение и си е тръгнал. Всъщност се оказало, че мъжът работи там.

Разпространението на вируса от този единичен случай наложи стриктна пълна карантина в Парафийлд, която трябваше да продължи шест дни. Причината историята да предизвика такъв обществен проблем е заради бързото разпространение на заразата.

Властите смятали, че мъжът се заразил с COVID-19 по време на краткото си посещение в ресторанта. Заради лъжата му, те вярвали, че става въпрос за особено заразен щам на коронавируса, който отнема по-малко от 24 часа, за да започне да се разпространява от новозаразените.

При повторният разпит на мъжа станало ясно, че той всъщност е работил заедно с друг човек, позитивен за COVID-19, и е бил изложен на вируса значително по-дълго време.

Друга последица от лъжата на служителя в пицарията е, че реалните му контакти така и не са проследени.

Щатът в Австралия, в който живеят около 1,8 млн. души е регистрирал до момента 25 случая, свързани с този клъстър. Очаква се бройката да нарасне в следващите няколко дни.

Макар някои от мерките да бъдат отменени, властите в Южна Австралия коментират, че опасността не е преминала, но ситуацията е по-лесна за овладяване ако се действа в следващите 24 до 36 часа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!