Италианската полиция конфискува огромна пратка от 14 тона амфетамини, за които се твърди, че са произведени от терористичната организация „Ислямска държава” в Сирия, съобщи Си Ен Ен.

Офицерите проследили три подозрителни контейнера до пристанището на Салерно в югозападна Италия и открили 84 милиона хапчета с пазарна стойност от 1 милиард евро в хартиени цилиндри за промишлена употреба, съобщи финансовата полиция.

Снимка: Reuters

Разследващите казаха, че ударът е най-големият в света срещу наркотрафика по отношение на стойност и количество. Ръководителят на финансовата полиция в Неапол Командир Доменико, каза пред Cи Ен Ен, че наркотиците били добре скрити и скенерите в пристанището не ги открили.

„Не успяхме да ги видим, но знаехме, че пристигат поради нашите текущи разследвания на организацията Камора. Прихванахме телефонни обаждания и членове, така че знаехме какво да очакваме“, коментира той.

„Камора докарва наркотиците в Италия и взима своя дял за подпомагане на разпространението им“, добави Наполитано.

Хапчетата са с логото „Каптагон“, което отличава дрогата на джихада, се казва в изявление.

„Известно е, че „Ислямска държава” финансира терористичните си действия до голяма степен с трафика на синтетични наркотици, произведени в Сирия, която през последните години се превърна във водещ световен производител на амфетамини“, заяви полицията.

Снимка: Reuters

Според Американската служба за борба с наркотиците ИД използва широко тази дрога на всички територии, над които упражнява влияние и контролира продажбата. Групата също така е в състояние лесно да произвежда големи количества синтетични наркотици, които да се продават на световните пазари, инкасирайки огромни суми пари, добави полиция.

Разследването и акцията са извършени по постановление на прокурора в Неапол. Полицията смята, че наркотиците са били предназначени за разпространение в Европа от различни организирани престъпни групи.

„Хипотезата е, че по време на блокирането, поради глобалната епидемиологична спешна ситуация, производството и разпространението на синтетични наркотици в Европа практически е спряло и затова много трафиканти от различни организирани престъпни групи са се насочили към Сирия, където изглежда не е имало блокиране, смятат от полицията.

Снимка: Reuters

Бригадният генерал Габриеле Фаила, ръководител на финансовата полиция в Неапол и заобикалящата провинция, каза за Си Ен Ен, че според него редица престъпни групи може да са се събрали заедно, за да купят огромната пратка.

Ген. Габриеле Фаила смята, че обикновено трафикантите не изпращат такива количества наведнъж, защото е твърде рисковано, и никоя група не би могла да се справи с толкова много хапчета наведнъж.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!