Потоп на Балканите. Проливни дъждове и силни ветрове оставиха под вода полуостров Халкидики и Солун. Внушителни са количествата дъжд, гръмотевици и мълнии. Има поне един загинал.

Европейската част на Турция също е под вода. Милионният мегаполис Истанбул е под блокада. Валежи има и по нашето Черноморие.

Снимка: Reuters

Виновникът за всичко това е циклонът "Медуза", както го наричат гръцки медии.

Той започна снощи от Егейско море, премина през Халкидики, нанесе щети в Турция и е причина за валежите над източната част на България. Циклонът много бързо се изнася на изток.

Центърът на циклона е с център точно над южната ни съседка. Проливните дъждове, които не спираха с часове снощи, причиниха свлачища и събориха дървета. Щетите все още се изчисляват.

Температурата на отделни места падна до около 15 градуса по Целзий.

Сред засегнатите от природното бедствие има и много българи.

Все още най-активен е циклонът в Турция. Сутринта са се изсипали 125 литра на квадратен метър в рамките на час и половина, което превишава няколкократно нормите.

Пороите парализираха Истанбул.

Някои от улиците в града – и в европейската, и в азиатската част на мегаполиса, приличат на реки. Наводнени са къщи, офиси, автомобили. Телевизионни кадри показаха хора, които плуват по улиците.

Снимка: Reuters

Водата влезе дори в тунелите на метрото, обърка и трафика на летище „Ататюрк”.

Жълт код за опасност от валежи остава и у нас в югозападната част на страната.