Необичайна тропическа буря над Гърция. Циклонът "Янос" носи със себе си много силни пориви на вятъра и проливни дъждове, които може да предизвикат наводнения и прекъсвания на тока през следващите два дни, предупредиха властите.

МВнР предупреждава българските граждани да се въздържат от пътуване в района на Централно и Южно Йонийско море, област Атина и Цикладските острови. 

Снимка: Reuters

Всички екипи на Гражданска защита са в повишен режим на готовност. Осем области в Западна Гърция обявиха извънредно положение.

Гражданска защита препоръчва на хората да останат по домовете си до преминаването на бурята. 

Снимка: btvnovinite.bg

На йонийските острови Закинтос, Кефалония и Итака е имало прекъсвания в електрозахранването в резултат на лошото време. 

Най-силни са били поривите на вятъра на трите острова и в западнаха част на областта Ахая на полуостров Пелопонес, където скоростта му е достигала 80 км/ч. Най-голямо количество дъжд е паднало в Итака /86 мм/, но най-новите данни са към 4 ч. сутринта, тъй като поради спиранията на тока метеорологичните станции не съобщават актуализирана информация.

Пожарната служба съобщи за множество сигнали на граждани за паднали дървета и наводнени къщи, но няма сведения за бедстващи хора. 

В Итака лодка с швейцарски флаг е била отнесена от силния вятър и се е разбила на каменистия бряг, но двамата души, които са плавали с нея, са успели да доплуват до брега и са добре.